IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

270 млрд. лв. са разплатени през интернет у нас през първата половина на 2021 г.

Намалява времето за изпълнение на клиентските плащания, особено при кредитните преводи, съобщи Нина Стоянова, подуправител на БНБ

16:42 | 22.02.22 г.
<p>
	<em>Нина Стоянова.&nbsp;Снимка: БНБ</em></p>

Нина Стоянова. Снимка: БНБ

Електронните безналични плащания в България се увеличават с 22% през първото полугодие на 2021 г. спрямо същия период на 2020 г. Според последните публични данни, изготвени по методиката на платежната статистика на Европейската централна банка, за първите шест месеца на миналата година около 270 млрд. лева са разплатени чрез електронно инициирани безналични операции (плащания, наредени през интернет, чрез електронно или мобилно банкиране). Това съобщи по bTV подуправителят на БНБ и ръководител на управление „Банково” Нина Стоянова.

Тя обърна внимание на факта, че темпът на нарастване на безналичните плащания в България е изпреварващ спрямо средното за Европейския съюз през последните години.

Според нея динамиката и качественото развитие в безналичните плащания и платежната инфраструктура в България я прави по-привлекателна за клиентите. Нина Стоянова прогнозира, че през тази година ще има съществена промяна, която ще позволи да се намали значително времето за изпълнение на клиентските плащания, особено при кредитните преводи.

Тя напомни, че от края на януари клиентските преводи се изпълняват по нова технология, която позволява времето за получаване на превода да бъде сведено до по-малко от час. Това на практика стана чрез промяна на механизма на сетълмент и преводите се получават с ефект близък до незабавния, за по-малко от час.

Подуправителят на БНБ подчерта, че с този проект съществено се подобрява финансовата инфраструктура и нейната ефективност. При друг проект за незабавни плащания в лева, в който досега участват три банки и една небанкова институция, но ще се включат още банки, на практика преводите между техните клиенти ще стават незабавно за около 10 секунди, 365 дни в годината, 24 часа в денонощието.

Разплащания в евро

На въпрос дали системите за разплащане в България са подготвени при приемане на еврото Нина Стоянова припомни, че от 2010 г. в БНБ оперира системен компонент в Европейската система за брутен сетълмент в реално време в евро TARGET2.

„Тази система е по принцип на еврозоната, но тя е отворена за участие и на банки извън еврозоната, като ние сме се възползвали от тази възможност. Това позволява българската банкова общност да извършва преводи в евро в страната и в Европейския съюз чрез TARGET2 и сега", потвърди тя.

Стоянова поясни, че тази инфраструктура се допълва от платежната система BISERA7-EUR за клиентски разплащания в евро, оперирана от „БОРИКА“, която чрез достижимостта и свързаността, която е изградена с други аналогични системи в Европа, дава възможност преводите на ниво клиентски превод да достигат другите европейски банки и да бъдат получавани такива преводи от български клиенти.

По думите ѝ зад бързината стои определена технология и тя в резултат от завършената миграция на клиентските кредитни преводи в левове към SEPA стандарт, която е предпоставка за бъдещата обработка на тези плащания, вече като плащания в евро.

Нинова посочи, че от техническа гледна точка клиентските кредитни преводи в лева вече изпълняват техническите и бизнес изискванията на стандартите за SEPA превод. „При едно евентуално въвеждане на еврото ще можем да сменим валутата на плащане и с някои технически доработки преходът да стане лесно“, увери тя.

Подуправителят съобщи, че остава работата по последната част в тази инфраструктура, свързана с плащанията в публичния сектор, с бюджетните преводи, които също предстои да мигрират към SEPA стандарти. Тя обясни, че това е заложено и като дейност в плана за въвеждане на еврото в България.

Законодателство в "евро закон"

В плана за въвеждане на еврото е предвидено изготвяне на така наречения “евро закон”, който би следвало да уреди на общо ниво всички въпроси, свързани с превалутирането, с двойното изписване на цените, с периода на двойно обращение на двете валути и всички други такива въпроси, които се отнасят до цялото общество и могат да бъдат решени по един нормативен начин, който да бъде универсален за всички и да не се налагат отделни промени.

Системата за брутен сетълмент в реално време RINGS ще спре да функционира след въвеждане на еврото, тъй като тя е проектирана да работи само в национална валута. „Всички разплащания ще преминат към обработка и сетълмент в TARGET2, което ще наложи и нормативни промени“, потвърди Стоянова.

Последна актуализация: 10:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още