IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нина Стоянова: Платежната система се готви за приемане на еврото

Всички банки трябва да могат да получават незабавни плащания до април 2023 г., посочи подуправителят на БНБ, ръководител на управление „Банково“

17:13 | 30.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Подготовката на доставчиците на платежни услуги и на платежната инфраструктура за обработка на незабавни плащания и на пакетни клиентски преводи в национална валута, базирани на SEPA схемите за кредитни преводи, ще позволи услугите при приемане на еврото като законно платежна средство да се адаптират без сериозни преработки в банките. Това коментира Нина Стоянова, подуправител на БНБ, ръководител на управление „Банково“, на видеоконференцията „Fintech Summit“, организирана от в. „Капитал“.

Тя напомни, че цялостното въвеждане на незабавните плащания в Евросъюза трябва да стане до края на тази година.

„Предимството на незабавните плащания е възможността изпращането на стоки да се синхронизира с плащането, а превежданите средства да бъдат незабавно достъпни за получателя, което повишава сигурността и доверието в бизнес отношенията и платежния процес“, подчерта Стоянова и ги нарече „новата норма“.

Подуправителят на централната банка информира, че проектът за незабавни плащания в национална валута вече е в напреднал етап. Той е разработен от оператора на платежната система за малки плащания БИСЕРА 6 – „Борика“ АД, със съдействието на БНБ като оператор на националната система за брутен сетълмент в реално време РИНГС.

В оперираната от централната банка платежна система РИНГС вече са въведени технически и функционални промени, които дават възможност за извършване на незабавни плащания. Актуализиран е лицензът на „Борика“ АД като оператор на платежната система БИСЕРА 6, който позволява системата да обработва незабавни плащания в размер до 100 хил. лева.

„Операторът „Борика“ разработи необходимата инфраструктура, което позволи да започне тестването и имплементирането на новата функционалност с пазарни участници. Незабавните плащания са базирани на SEPA схемата за незабавни кредитни преводи. Те ще могат да се извършват 24 часа на ден в рамките на до 10 секунди от задължаване сметката на платеца до заверяване сметката на получателя и получаване на потвърждение от платеца“, обясни Нина Стоянова.

Сетълментът им в РИНГС ще се извършва при прилагане на разпространения в Европа т. нар. префинансиран (pre-funding) модел. Той изисква използването на специална сметка в централната банка, предназначена единствено за сетълмент на незабавни плащания.

Предвижда се всички банки да могат да получават незабавни плащания до април 2023 г.

Като следваща фаза на този проект се работи по подготовка за обработката на пакетни клиентски преводи в лева. Те също са базирани на изискванията на SEPA схемата за кредитни преводи. Клиентските преводите ще бъдат изпращани в пакет от банката на наредителя за обработка в БИСЕРА 6, а сетълментът им ще се извършва при прилагане на префинансирания модел в РИНГС.

„Това ще ускори извършването на клиентски плащания, като времето за заверяване сметката на всеки получател ще е за по-малко от час. Предвижда се банките в България да мигрират от кредитни преводи с предварително определен момент на сетълмент (три пъти на ден) към обработка на пакетни плащания до края на 2021 г.“, увери подуправителят на БНБ.

По думите на Нина Стоянова последните тенденции показват все по-голямо сътрудничество и технически обмен между банките и финтех компаниите, което е в полза на клиентите и води до по-добри, по-бързи и по-сигурни услуги.

Тя отбеляза, че модернизацията и повишаването на сигурността в платежния процес е сред приоритетите в Европейския съюз, особено за електронните платежни операции, които се извършват дистанционно. При тях завършва процесът по миграция, свързан със задълбочено установяване на идентичността на клиента за плащанията с карти в интернет.

„Продължават усилията, насочени към извличането на пълния потенциал на отвореното банкиране чрез отстраняването на пречките в интерфейсите на доставчиците на платежни услуги", заяви Стоянова и поясни, че за да отговори на новите развития във финансовите технологии, Европейската комисия започна преглед и публични консултации, насочени към осъвременяване и промени в основни правни актове като Директивата за платежните услуги, Директивата за електронните пари и Директивата за окончателност на сетълмента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още