Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

45-ото Народно събрание: Новите 240 депутати положиха клетва

С тържествено заседание започна работата на новия парламент в историческата сграда на площад "Народно събрание"

45-ото Народно събрание: Новите 240 депутати положиха клетва

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Новоизбраното 45-то Народно събрание официално започва работа. Новите депутати положиха клетва.

Народните представители произнесоха клетвата, записана в Конституцията: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."

По Конституция заседанието откри най-възрастният народен представител сред новите депутати - това е Мика Зайкова от "Има такъв народ".

Мика Зайкова е първата жена, която открива първо заседание на НС. Тя ще председателства, докато не бъде избран постоянен титуляр на поста, което ще се случи по-късно днес. 

Още по темата

Поради липса на електронна система в старата сграда на Народното събрание се наложи Мика Зайкова поименно да провери дали има кворум, като прочете имената на всички 240 депутати.

"Народното събрание реши заседанието да се предава пряко по БНТ и БНР, така че моля за усмивки и за радост. Нека народът да види, че депутатите от 45-ото НС са с добро настроение и имат хумор", обърна се Зайкова към новите народни избраници.

"Неумолимият ход на времето и датата в моя акт за раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание, за което съм много щастлива и дано да съм добра орисница", заяви емоционално тя.

„Сега България се намира в изключително тежка ситуация, както и целият свят“, каза още Мика Зайкова, като посочи пандемията и икономическата криза.

„Нашият народ много пъти ни е казвал къде грешим - вие, старите управници, и ние, уж бъдещите нови, много пъти ни е казвал истината, но на 4 април той ни изпрати в тази зала с една-единствена поръка - промяна!“, каза Зайкова.

„Независимо от това, че сме различни, че имаме различни политически убеждения, мисля, че имаме една цел - просперитета на България и нейното достойно място в европейската система. Мисля, че нашите предци са ни дали и формулата за тази цел и тя е изписана на фасадата на тази сграда - "Съединението прави силата", каза в заключение Мика Зайкова.

Депутатите влязоха в пленарната зала на историческата сграда на парламента на пл. "Народно събрание" № 2. Решението за това тържественото откриване на 45-ото Народно събрание да бъде в бялата сграда беше договорено на първата среща на представители на парламентарните групи.

Новоизбраните народни представители гласуваха за дистанционно участие на депутатите в изолация или под карантина чрез интернет платформа. Те ще могат да се регистрират чрез визуализиране на специален екран в пленарна зала. При желание за изказване, реплика, дуплика или участие в друга процедура народният представител трябва да заяви желанието си чрез платформата.

Решението беше прието единодушно, без против и въздържали се.

Депутатите ще трябва да гласуват с вдигане на ръка, защото електронната система за гласуване остана в бившия Партиен дом и технически нямаше как да бъде преместена и инсталирана за толкова кратък срок в Народното събрание.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (23)

   1| 2| 3    
1
 
2
 
23
edimi до: georgi_shum
преди 3 седмици
Това да не е балетна или музикална школа, та очакваш да видиш дарби? За там са нужни, ще цитирам по спомен, хладно сърце, мъдра глава и здрава ръка....и.....най-важното - т.о.п.к.и.! и то голеееми т.о.п.к.и.! Депутати/тки, все тая. Че то понякога жените имат по-големи. Може и да не са всички. 35-40% да има, шанс някакъв има.
2
 
2
 
22
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
А ти твойта дyдa, няма ли да домъкнеш в управлението? Надявам се да не е "ароматна" като тази на Деси Атанасова? Но каквато и да е ще разтоварваш напрежението и редуцираш тестостерона ни. Не зе чувствай пренебрегат(та?), заповядай!
0
 
3
 
21
mrynmryn до: Dr. Vatnikov
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Всичко за благото на народа и в подкрепа на народната любов!
1
 
4
 
20
Dr. Vatnikov до: mrynmryn
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
...грозните жени ще те изберат на момента :))
1
 
4
 
19
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Ако аз стана премиер, ще ви оправя всички, жените по два пъти!

Още от Икономика и политика
Борисов: България е сред първите в ЕС, които ще приемат дигиталния зелен сертификат