Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

АИКБ настоява за президентско вето върху закона за горивата

Текстовете не защитават инвестициите и стопанската дейност, което противоречи на Конституцията, смятат от бизнеса

АИКБ настоява за президентско вето върху закона за горивата

Снимка: Investor.bg

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) поиска президентско вето върху текстовете на Закона за административното регулиране на дейностите, свързани с нефт и нефтени продукти. В открито писмо от организацията обясняват, че текстовете създават възможности за репресивни мерки за малките предприятия в сектора.

АИКБ критикува изискванията за минимален уставен капитал на дружествата, коментирайки, че е определен без законова или икономическа логика и аргументация.

Още по темата

"Регулацията е неоправдана и във всеки случай - прибързана и необоснована", заявяват от бизнес организацията и допълват, че държавата има достатъчно механизми за контрол на сектора и без новия закон.

В своето писмо до президента Румен Радев те посочват още слабости на текстовете, приети преди броени дни от Народното събрание. Сред тях са изискванията за минимален капацитет на складовите стопанства, както и нерационално големите санкции, които могат да стигнат и до отнемане на имущество при нарушение на закона.

Според АИКБ новият закон не само не защитава инвестициите и стопанската дейност, каквото е изискването на Конституцията, но и създава множество възможности за рестрикции, прекратяване и отнемане на бизнес.

Горивата са определени като стока с висок фискален риск и търговците на горива са подлагани на непрестанни проверки, блокирана на горива, заради минимални данъчни задължения и т.н, оплакват се още от организацията. Според тях обявяването на горивата като рискова стока е направено едностранно от министъра на финансите без обществено обсъждане.

 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Радев подписа указ за освобождаването на главния секретар на МВР