IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрей Гюров оттегля кандидатурата си за шеф на БНБ*

Другият кандидат за поста е Любомир Каримански от "Има такъв народ"

16:53 | 10.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров, който беше кандидат за гуверньор на БНБ, съобщи в публикация във Facebook, че оттегля кандидатурата си.

Той съобщи това в социалната мрежа малко преди брифинг на премиера Кирил Петков в 16,50 ч. Другият кандидат за поста е номинираният от „Има такъв народ“ Любомир Каримански.

„След фактическото разцепление на управляващата коалиция по повод избирането на гуверньор на БНБ стана ясно, че в момента не съществува широко парламентарно мнозинство, което да подкрепи този избор. Като председател на парламентарната група на “Продължаваме промяната”, аз винаги съм поставял на първо място обществения интерес, а той в момента изисква отговорно и държавническо мислене и действия“, пише Гюров.

„Затова в понеделник ще извърша необходимите действия за изтегляне на своята кандидатура за управител на БНБ. При липса на коалиционна подкрепа, нека моят опонент сам да прецени дали иска да остави този толкова важен и отговорен избор в ръцете на опозицията. Това в крайна сметка е етичен избор, част от изискването към ръководителя на БНБ за висок морал и добро име“, допълва той.

Според Гюров постът на управител на БНБ, не е „просто един пост, а изключително важна и отговорна позиция, от която зависи възможността за постигане на истинска промяна в държавата.

„Такава ще се случи само ако централната банка влезе истински в своята роля на регулатор и изчисти финансовата ни система от натрупания корупционен капитал, който иначе ще продължава да оказва своята разрушителна роля върху формирането на основни обществени и икономически процеси в страната ни“, отбелязва той.

По-рано днес заместник-председателят на Народното събрание Ива Митева, която е и депутат от ПГ на "Има такъв народ", каза пред БНР, че партията стои твърдо зад кандидата си Любомир Каримански за управител на БНБ. 

"Явно има нещо друго в поста на гуверньора, за да има такова фиксиране в него. ... Искаме да разберем какъв е залогът, а не да ни се обяснява, че г-н Каримански нямал безупречна репутация. Това е субективен критерий", каза Митева. 

"Виждам паника в коалиционните партньори и това не е добър знак. Този гняв, който виждам в тях, е знак за слабост", допълни Митева. Според нея не амбицията, а опитът е това, което води Каримански в желанието му да участва в надпреварата за поста на гуверньор на БНБ.

Митева съобщи, че Любомир Каримански ще предприеме действия, за да си търси правата по съдебен ред във връзка с обвинения за "поставен от него подпис под един документ".

Лидерът на ИТН Слави Трифонов написа във Facebook, че няма да оттегли кандидатурата на Каримански. "Той е добър специалист и достоен кандидат. И парламентът ще реши. Такъв е законът", добави Трифонов. 

*Информацията е допълнена. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още