IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анна Кръстева: Скандално е войната да се разглежда като електорална тема

Електоралното инженерство е в ярък контраст с демократични принципи и с европейски ангажименти на България като пълноправен член на ЕС, посочи политологът

10:16 | 27.04.22 г. 2
Анна Кръстева: Скандално е войната да се разглежда като електорална тема

Скандално е война и военни престъпления да се разглеждат като електорална тема, що се отнася до българската помощ за Украйна. Дребните електорални сметки са краткосрочни и без хоризонт. Те не могат да се поставят пред големите избори, които България е направила. Това мнение изрази в предаването „Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria преподавателят по политически науки проф. Анна Кръстева.

„Това показва липса на политическа отговорност, защото политиците не могат да управляват, четейки резултати от социологически проучвания, категорична е проф. Кръстева.

По думите ѝ такова електорално инженерство е в ярък контраст с демократични принципи и с европейски ангажименти на България като пълноправен член на ЕС и предизвиква неудовлетвореност от страна на българските граждани.

Според нея в момента все още няма готовност за ембарго върху петрола, но изключително много европейски държави се готвят за него и това също трябва да е сигнал за нашите политици.

„Нашите политици трудно се ориентират в европейския и глобален контекст, но има едно ядро в коалицията, което иска динамичен и адекватен отговор. Вървящите в различни посоки колела на коалицията в момента я спъват. Но България е в 21-и век и иска да остане там с ценностите и евроатлантическите и геополитическите си ангажименти”, смята проф. Кръстева.

Постави ли българската помощ за Украйна разделителната линия в стабилността на управляващата коалиция? Има ли риск България да изпадне в изолация от партньорите си от ЕС и НАТО? Остават ли лидерските коридори за обмен след срещата на 40 съюзнически държави в американската военна база „Рамщайн“? Ще стане ли Жан-Люк Меланшон следващият премиер след парламентарните избори във Франция през юни? Какво  предстои пред Франция и ЕС след преизбирането на Макрон? Ще влязат ли Финландия и Швеция в НАТО?

Целия разговор може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
andy
преди 2 години
Боже Боже и тази преподава политология!!! Всичко ли в тази държава е пародия?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
serafima
преди 2 години
Ана, пак си се изкашляла като "политолог". И какво всъщност казваш? Хокаш нашите управляващи. И какво точно им казваш? и Как да си обединят мненията скокливия и повърхностен премиер с президента? А боко тиквата, който само чака пак да яхне държавата?НЯМА ПОЛЗА от такива като тебе "политолози". Бъди смирена и не ни налага нефелните си мисли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още