IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антигенните тестове за COVID да се признават при хоспитализация, иска БЛС

Когато се налага преместване на пациент от една болница в друга, НЗОК да плаща и на двете лечебни заведения, предлагат от организацията

18:01 | 26.03.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Антигенните тестове да се признават при хоспитализации на пациенти с COVID. Това са обсъждали на работна среща днес заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева, представители на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българския лекарски съюз.

Страните са постигнали съгласие предложението да бъде записано в Анекса към Националния рамков договор, ако бъде одобрено от здравния фонд, съобщават от Лекарския съюз.

В момента установяването на коронавирус с антигенен тест се плаща от НЗОК в извънболничната помощ. За да се плати лечението на заболяването в болница обаче е нужен и PCR тест. 

БЛС предлага също занапред антигенните тестове за COVID-19 да се признават при отчитането и заплащането на клинични пътеки № 39, 48 и 104, като изследване за доказване на заболяването.

От лекарската съсловна организация искат още да се отложи изискването за водене на История на заболяването (ИЗ) във вида, въведен в НРД за медицинските дейности за 2020-2022 г. БЛС настоява отлагането да бъде извършено до изготвяне на нови бланки, отговарящи на изискванията за водене на електронна документация.

Друго предложение е да се регламентира възможността за пациенти с COVID-19, за които се е наложило превеждането им от едно лечебно заведение в друго, поради влошаване на тяхното състояние, да се заплащат дейностите по клинични пътеки или клинични процедури и на двете лечебни заведения.

Освен това от организацията искат специалистите в извънболничната помощ също да получават по 10 лева за ваксинация срещу COVID-19, включително изпълнители на медико-диагностични дейности, определени със заповед на министъра на здравеопазването. Досега те нямат тази възможност, тъй като отпуснатия от правителството допълнителен финансов ресурс се насочва към колегите им от първичната помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още