IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антикорупционната комисия внася искове за конфискация за над 2 млн. лева

Водят се дела срещу ректора на икономическия университет Стоян Стоянов и Мирослав Николов, бивш изпълнителен директор на ДФ "Земеделие"

13:18 | 15.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьсоемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьсоемарлиев, Investor Media Group

От Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) информират, че в съда във Варна има иск срещу главния секретар на икономическия университет Стоян Стоянов за над 1,361 млн. лева. Той не е подал в срок годишната си декларация за конфликт на интереси. В такива случаи законът предвижда пълна имуществена проверка. Стойността на исковата молба е равна на установеното несъответствие между имущество и доходи.

От Мирослав Николов, бивш изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие", комисията пък претендира за 174,492 хил. лева пред съда в Ямбол. Той е с обвинение от прокуратурата за умишлена безстопанственост, от която е настъпила щета за Фонда.

В Софийския градски съд има иск срещу Теодора Симеонова на стойност 430,784 хил. лева. Комисията настоява и за отнемане в полза на държавата на два недвижими имота и две моторни превозни средства. Симеонова е обвинена от прокуратурата за това, че е действала като помагач при изплащане на крупна парична сума по банков път на лице, което не е титуляр по сметка, без правно основание.

Срещу Георги Иванов в Окръжен съд – Плевен се внася иск на стойност 131,761 хил. лева. В исковата молба са включени и пет недвижими имота и четири моторни превозни средства. Той е с обвинение от прокуратурата за това, че като представител на държавно предприятие, умишлено е заблудил лице, че ще му посредничи в набавяне на документи за процедура по обществена поръчка, за да може конкретната фирма да получи одобрение при възлагането на поръчката.

В Окръжен съд – Варна се внася иск срещу Румен Славев на стойност 120,967 хил. лева. Той е привлечен като обвиняем от прокуратурата за измама, представяйки се за служител на фирма, чийто продукти е следвало да бъдат предварително заплатени. Въпреки извършените парични преводи продукти не са били доставени и по този начин е причинена вреда за пострадалите в особено големи размери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още