IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ББР ще отпуска кредити на малки фирми, за да разсрочват сметките си за ток

Размерът на сумите ще се определя на базата на нетната стойност на фактурите за ток на фирмите за 2022 г.

17:30 | 18.02.22 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Българската банка за развитие (ББР) представи нов продукт за подпомагане на бизнеса заради неочакваното повишаване на цените на електроенергията. Това каза пред журналисти днес министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. Банката дава възможност на фирмите, включени в програмата, да разсрочат плащанията си за четири последователни месеца по избор в рамките на тази година.

Размерът на финансирането ще се определя на базата на нетната стойност на фактурите за ток на фирмите за 2022 г., като банката ще може да покрие до 75% от стойността на съответната фактура, каза изпълнителният директор на ББР Владимир Георгиев, цитиран от БТА.

Банката ще предоставя целево финансиране на микро, малки средни фирми от всички сектори на икономиката, които имат реална дейност и капиталът им не с отрицателна стойност. Критерий за оборот на компанията няма. Обемът на програмата е 20 милиона лева. 

Минималният размер на целевия кредит е 20 хиляди лева, а максималният – 200 хиляди лева, каза Лорер. Кредитите по програмата са необезпечени, подчерта той.

От ББР уточниха още, че от финансирането ще могат да се възползват всички собственици на микро-, малки и средни предприятия, с изключение на търговците на електроенергия. Условието е сметката за ток на компанията да е над 5% от оперативните ѝ разходи.

Българска банка за развитие ще се фокусира към директно финансиране на малки и средни предприятия.

„Продължаваме с подпомагането на малкия и средния бизнес през ББР, след програмите за туризма и за розопреработвателите, сега обявяваме и за разходи за електроенергия, защото всички знаем колко тежат сметките за ток на бизнеса“, заяви Даниел Лорер. По думите му ръководството на банката е положило изключителни усилия в сравнително кратък срок да създаде програма за необезпечени кредити, така че компаниите да могат да разсрочат своите плащания по сметките.

„Периодът за връщане на кредитите е 12 месеца. Предвидили сме едни сравнително добри лихви за клиенти, които са с по-добър кредитен рейтинг“, посочи от своя страна изпълнителният директор на ББР Владимир Георгиев, цитиран от пресцентъра на министерството.

Това не е единствената програма на ББР в подкрепа на малкия и средния бизнес. Подготвя се грантова програма за енергийна ефективност на стойност 140 милиона лева, каза още министър Лорер. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
върха на развитата икономика - необезпечени кредити за енергийни помощи на "дребния" бизнес. муахахаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още