IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бедственото положение в Перник се удължава с 30 дни

Граждани почистват Владайския канал и шахти, за да увеличат притока на вода към яз. Студена

14:34 | 28.12.19 г. 3
<p>
	Продължават ремонтите на ВиК мрежата в Перник. <em>Снимка: БТА</em></p>

Продължават ремонтите на ВиК мрежата в Перник. Снимка: БТА

Със заповед на кмета на Перник Станислав Владимиров считано от днес с 30 дни се удължава бедственото положение в града заради водната криза.

Продължават дейностите по отстраняване на течовете по водопроводната система и по увеличаване на притока в язовир "Студена". Около 1 км нов водопровод е изграден в пернишкия квартал „Проучване”, където в навечерието на Бъдни вечер във водата бе открита ешерихия коли, съобщава БНР.

Днес ще станат готови резултатите от взетите вчера проби за качеството на водата във всички райони на града. Доброволци от пернишкия квартал "Църква" почистват Владайския канал,  като целта е да се увеличи дебита, който влиза в язовир "Студена". 

Има идея за  утре  да бъде организиран и  „Пернишки съботник" също за почистване на Владайския канал и затрупани шахти от клони и пясъчни наноси. Инициативата е на група граждани. Поръчани са и се изработват 35 капака на шахти.

На последното за годината заседание на кабинета стана ясно, че министър-председателят Борисов предлага да се обсъди окрупняване на всички ВиК дружества в едно държавно предприятие. За решаване на водната криза в Перник настояването на премиера е да се изгради изцяло нов водопровод с държавно финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 1
fon
преди 4 години
За правителствен самолет 55 милиона - нормално, за НСО 44 милиона - нормално, 20 милиона за водата на 120 хиляден град били МНОГО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 1
Varfor
преди 4 години
Като нищо. Минаха изборите и се започна. 12 млрд. лева за обновяване на ВиК инфраструктура, Пловдив да тегли 120 млн., повсеместно вдигнат на местни данъци и такси. Приказка!А данъкоплатците стоят и пляскат на новата си задлъжнялост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 2
pinoccio
преди 4 години
Тази история много ми напомня на Водното огледало на Кърджали. Дали няма да спретнат сега едно и на Перник, което да струва колкото три магистрали. Ще пият хората една студена вода - и тия в Перник, и тия - данъкоплатците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още