Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Безработицата през ноември стигна 11-годишно дъно

На месечна база тя се увеличава с 0,2%, на годишна - намалява с 0,2 процентни пункта, отчита Агенцията по заетостта

Безработицата през ноември стигна 11-годишно дъно

Снимка: Pixabay

Равнището на регистрираната безработица в страната е 5,8% през ноември, показва статистиката на Агенцията по заетостта. Това е най-нискaта стойност на показателя за този месец през последните 11 години. Спрямо същия период на 2018 година се наблюдава спад от 0,2%.

На месена база държавната статистика отчита повишение на равнището на безработицата, след като през октомври също отбеляза ръст до 5,6 на сто.

Постъпилите на работа безработни от началото на годината са 207 932. Само през ноември техният брой е 15 341, като 94.8% са устроени в реалната икономика. 387 са били търсещите работа от групата на пенсионерите, учащите и заетите, които също чрез съдействието на бюрата по труда са намерили ново работно място. 

Още по темата

В края на предпоследния месец от годината регистрираните безработни в бюрата по труда са общо 189 474, като спрямо същия период през 2018 г. са с 8 309 по-малко (-4,3%).

Новорегистрираните безработни са 30 385, като 1633 от тях са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа. Средно за месец активираните лица са над 2 000.

В различни форми на обучения за възрастни (за професионална квалификация и ключови компетентности), финансирани от държавния бюджет и Европейския социален фонд, са обхванати нови 242 безработни. Завършилите обучения през ноември са общо 347. От началото на годината Агенцията по заетостта е помогнала на 21 630 души да повишат квалификацията си или да придобият нови умения.

На субсидирани работни места през месеца са устроени още 796 лица от рисковите групи - 148 по програми и мерки за обучение и заетост и 648 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през ноември са 11 331, като 78,8% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (29.8%), търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (15.0%), административните и спомагателните дейности (8.7%), хотелиерството и ресторантьорството (7.8%),  строителството (7.7%).

Най-търсените професии през този месец са: оператори на стационарни машини и съоръжения; продавачи; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни; персонал, полагащ грижи за хората; персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; преподаватели и т.н.

Равнището на безработица се определя като дял на регистрираните безработни лица от икономически активното население на възраст 15-64 г., установено при Преброяване 2011 г.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Т. Дончев: България ще има достъп до 13 млрд. евро безвъзмездно финансиране от плана на ЕС