IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетът финансира нови курсове за безработни

С 3,5 млн. лева ще бъдат финансирани 150 курса за придобиване на ключови компетентности

16:38 | 25.02.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Бюджетът финансира нови курсове за безработни

Над 150 курса за безработни започва да предлага Държавно предприятие „Българо-германски център за професионално обучение“ , съобщават от Министерството на труда и социалната политика.

Средствата са осигурени от Националния план за действие по заетостта за 2016 г. Общото финансиране възлиза на 3,5 милиона лева, уточниха за Investor.bg от министерството.

Услугите, които предоставят центровете на предприятието, са професионално ориентиране, обучение за придобиване на степен на професионална квалификация, обучение по част от професия, обучение за придобиване на ключови компетентности. 

Курсовете са за различни сфери. Справка в сайта на предприятието „Българо-германски център за професионално обучение“ сочи, че се организират курсове за шивашки услуги, счетоводство, производство на мебели, както и за шлосери, заварчици, помощници в строителството, озеленяването, фризьори, готвачи. Има курсове за механици, офис мениджъри, организатори в хотелиерството и др.

Всички професионални обучения са насочени към безработни. Изискване, за да бъдат включени, е да се регистрират в бюрото по труда по местоживеене.

Курсовете ще се провеждат в пет центъра на предприятието в страната - в Плевен, Пазарджик, Стара Загора, Смолян и Царево. Заявки за участие в тях вече се приемат, като курсовете ще продължат по график до края на годината.

По време на обучението си безработните ще получават стипендия за всеки учебен ден, в който са присъствали.

Предлага се безплатно настаняване за живеещите извън посочените градове. програмата за обучение възстановява и средствата за транспорт на участниците.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още