IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият шеф на КПКОНПИ беше върнат на работа като прокурор

ВСС единодушно гласува Пламен Георгиев да се върне в спецпрокуратурата

13:29 | 05.08.19 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Прокурорската колегия на ВСС върна на работа в спецпрокуратурата бившия шеф на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев. Извънредното заседание, което беше насрочено след оставката на Георгиев, продължи по-малко от пет минути, съобщава БТА.

Единодушно осмината присъстващи членове гласуваха Георгиев да се върне в спецпрокуратурата. На заседанието не присъстваше главният прокурор Сотир Цацаров.

След гласуването говорителят на колегията Даниела Машева обясни, че не се е предполагало да има дебат по искането на Георгиев. И допълни, че няма как той да бъде върнат на зам.-председателския пост, който напусна, когато отиде в КПКОНПИ. Но ако сегашният ръководител на спецпрокуратурата реши, може да предложи Георгиев за свой заместник. 

Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Пламен Георгиев подаде оставка преди дни.

Оставката на Пламен Георгиев дойде няколко месеца, след като избухна скандалът „терасагейт“ покрай незаконната тераса и барбекюто на апартамента му в столицата.

Investor.bg припомня, че през април главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на проверки по публикации в медиите за придобити недвижими имоти от Пламен Георгиев, председател на КПКОНПИ. Стана ясно, че Георгиев е пропуснал да декларира 186 квадратни метра от своя апартамент, а постройките на терасата му са незаконни и трябва да бъдат съборени. Той обжалва акта на „Контрол по строителството" на столичния район „Слатина”.

Георгиев беше в дълъг отпуск, докато срещу него течеше проверката от НАП и прокуратурата.

Веднага след като подаде оставка, депутатите гласуваха предсрочното прекратяване на мандата на Пламен Георгиев като председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество без дебати и изслушване, каквото поискаха от опозицията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още