IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът в България се срина с 4 пункта

Причина за понижението са негативните оценки на мениджърите в секторите промишленост и строителство

13:13 | 29.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

След сериозното подобрение на стопанската конюнктура в България през май през юни общият показател на бизнес климата се устреми надолу с 4 пункта. Причина за понижението са негативните оценки на мениджърите в секторите промишленост и строителство, породени от трудностите с намиране на работна ръка, както и несигурната икономическа среда, става ясно от данни на Националния статистически институт (НСИ).

Припомняме, че тенденцията към подобрение започна през първия месец от текущата година, когато показателят се повиши с близо 7 пункта. През ноември и декември имаше значително влошаване на стопанската конюнктура в страната, когато бяха в сила ограничителни противоепидемични мерки. Трендът към подобрение на стопанската конюнктура в България влезе в застой само след три поредни месеца на подобрение. През април индексът на бизнес климата в България остана приблизително на нивото си от март, а през май пък се покачи с повече от 12 пункта.

бк бк

През април съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ намалява с цели 8,4 пункта в резултат на по-неблагоприятните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Анкетата отчита подобрение на осигуреността на производството с поръчки, но това не е съпроводено с повишени очаквания за производствената активност през следващите три месеца. Най-сериозният проблем за развитието на бизнеса в сектора продължава да бъде несигурната икономическа среда, следвана от недостатъчното търсене от страната. През последния месец се наблюдава и засилване на негативното въздействие на фактора „недостиг на работна сила“, който измества на четвърто място затрудненията, свързани с недостатъчното търсене от чужбина. По отношение на продажните цени в промишлеността прогнозите на мениджърите са за известно увеличение, въпреки че преобладаващата част от тях очакват те да запазят своето равнище през следващите три месеца.

бк бк

Бизнес климатът в строителството се понижава с 6,5 пункта, което се дължи на по-резервираните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Същевременно обаче прогнозите им както за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, така и за строителната активност през следващите три месеца са благоприятни. Основните фактори, затрудняващи дейността, остават свързани с несигурната икономическа среда, недостига на работна сила, конкуренцията в бранша и цените на материалите, като в сравнение с предходния месец се отчита нарастване на отрицателното им влияние. Относно продажните цени делът на мениджърите, които очакват повишение през следващите три месеца, се увеличава.

бк бк

При търговията на дребно показателят запазва приблизително нивото си от май. Прогнозите на търговците на дребно за развитието на бизнеса през следващите шест месеца са неблагоприятни, като и очакванията им относно обема на продажбите през следващите три месеца са резервирани. Несигурната икономическа среда продължава да бъде основната пречка за дейността, като през последния месец се наблюдава намаление на негативното ѝ въздействие. На второ и на трето място са недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша. По отношение на продажните цени търговците на дребно предвиждат известно увеличение през следващите три месеца.

бк бк

През юни бизнес климатът при услугите нараства с 2,7 пункта, което се дължи на позитивните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. Мненията им относно настоящото и очакваното търсене на услуги също са благоприятни. Най-сериозните затруднения за предприятията остават свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и фактора „други“. Преобладаващата част от мениджърите очакват продажните цени в сектора на услугите да останат без промяна през следващите три месеца.

бк бк

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още