IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЛС: Болници са принудени да връщат средства на НЗОК "по формални причини"

Липсват нормативни документи, които уреждат възстановяването на пари, пише в позицията на лекарите

19:10 | 13.07.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българският лекарски съюз (БЛС) излезе с позиция, с която се изразява подкрепа за болниците, проверявани от Здравната каса (НЗОК). В нея се казва, че лечебни заведения, ангажирани с лекуването на пациенти с Covid-19, са принудени да връщат средства на Касата „по формални причини“, като например неспазен алгоритъм на лечение, отчетен пациент с антигенен тест, вместо PCR.

Лекарският съюз посочва, че с настъпването на пандемията болниците са разчитали на минимум 85% от бюджетите си, независимо от броя лекувани. Припомня се, че липсват нормативни документи, които да уреждат възстановяването на средствата.

От БЛС са категорични, че е юридически необосновано и неморално да се притискат лечебни заведения, дали своя дан в борбата с пандемията, да се иска от тях да връщат средства, които са били подсигурени за тяхното оцеляване.

Ставаме свидетели на опит за възстановяване на суми за период, в който колегите лекуваха и се грижеха предимно за пациенти с Covid-19, отбелязват за съсловната организация.

От Съюза подчертават, че формалното отношение, което демонстрира Здравната каса към лекарите, е обидно и демотивиращо.

Вчера най-голямата спешна болница „Пирогов“ получи предписание от Здравната каса да върне над 1 млн. лева за отчетени, но неизвършени дейности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Asdf1234
преди 2 години
Да се борят срещу източването на пари е ОК, но да се правят на клоуни, и да изпълняват Радевите поръчки, това няма да го допуснем. Искаме оставка на ръководството на цялата Каса, до последния на входа. В отговор на злобните и отмъстителни мишоци Радеви..ОСТАВКА и то ВЕДНАГА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
Лекарите до преди седмица получаваха по 1000лв. бонус, защо се оплакват от липса на съпричастност сега... Един пък от НЗОК са решили да направят нещо против източването на пари и стана голям проблем. Когато нищо не правят пак е проблем ама по-малък явно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още