IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болници ще бъдат глобявани при отказ да лекуват пациенти с COVID-19

Ще бъдат разкрити допълнителни легла за пациенти с коронавирус в лечебните заведения, обяви здравният министър

17:33 | 21.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Болници, които отказват да лекуват пациенти с коронавирус, ще бъдат санкционирани. Това ще бъде записано в проекта на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за следващата година, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг.

При отказ ще се налага финансова санкция, а най-тежката глоба ще е прекратяване на договора с НЗОК, като фондът няма да плаща на лечебното заведение.

Заради нарастващия брой заразени с коронавирус в болниците ще бъдат разкрити допълнителни легла за такива пациенти, заяви още министърът. Те ще са във всички болнични структури, които са ангажирани с лечение на пациенти с коронавирус. 

Ако пациент постъпи в лечебно заведение, той трябва да бъде обслужен на място, каза министърът. За момента обаче по-голям е проблемът с екипите на първа линия, каза той. 

Решението на здравните власти идва на фона на зачестилите сигнали за отказ за прием в болница на пациенти с коронавирус.

На 64-годишен мъж от Димитровград с Covid и пневмония е отказана хоспитализация, съобщиха от РЗИ-Хасково. Вчера здравният министър Костадин Ангелов разпореди проверка на случай на върната жена в Бургас, също с коронавирус и отказан прием в болница.

Към момента няколко частни болници са заявили, че не могат да лекуват пациенти с коронавирус по конюнктурни причини, директен отказ няма, заяви шефът на столичното РЗИ д-р Пенчев. Те се опасяват, че не биха могли да се справят като организация и специалисти.

Всички директори на РЗИ в цялата страна получават правомощия за налагането на противоепидемични мерки в собствената си област, каза още проф. Ангелов. Така всяка отделна област ще може да въвежда или премахва една или друга противоепидемична мярка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още