Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Болниците в области с над 120 болни на 100 хил. трябва да имат COVID отделение

Изискването е в сила от днес, при върнат болен с коронавирус ще има санкции

Болниците в области с над 120 болни на 100 хил. трябва да имат COVID отделение

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

В областите с над 120 заболели на 100 хиляди души население от днес всички лечебни заведения трябва да разкрият COVID отделения и да приемат такива пациенти. Лечебни заведения, които откажат прием на болен от коронавирус, ще бъдат санкционирани, обявиха миналата седмица здравните власти.

Според заповедта на здравния министър лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 хиляди население се преустановява и плановият прием и плановите операции.  

От днес спира и плановият прием на пациенти в болниците в 20 области в страната заради пандемията.

БЛС: Няма основание да се забраняват плановите операции

„Смятам, че вече няма никакво епидемиологично основание да бъдат забранявани плановите операции и приеми. Тревогата на Българския лекарски съюз е, че ще се случи това, което наблюдавахме пролетта, когато болниците бяха изцяло затворени. Пациентите в страната със заболявания останаха недиагностицирани и лекувани със закъснение”, коментира по Нова телевизия председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Още по темата

Според него сега болниците имат възможност за PCR диагностика при постъпването на всеки пациент. „Тя е осигурена през цената на пътеката и с допълнителни 20 лева. Всяка болница може да подсигури потока планови пациенти с предварителна диагностика, за да не се застрашава здравето на другите”, каза още д-р Маджаров.

Председателят на БЛС коментира и предложения бюджет за здраве за следващата година. По думите му ако това стане окончателен бюджет, системата се очаква да бъде силно натоварена. „Нещо повече - няма да може да осигурява базовите потребности по отделните видове дейности”, категоричен беше Маджаров.

„Ако коментираме параграфа, в който са предвидени изследванията – заложена е някаква мизерна сума. Всички знаем, че населението очаква да бъде масово тествано, за да може да се предотврати разпространяването на болестта”, допълни той.

Забраната за планов прием и планова оперативна дейност не се отнася за извършването на дейностите, свързани с трансплантацията на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Огромният скок на безработицата е в големите градове, отчитат анализатори