Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Борисов: Ще се засили контролът при търговията на открито

Нека да избегнем масовите трапези по Великден, призова вътрешният министър Младен Маринов

Борисов: Ще се засили контролът при търговията на открито

Снимка: БГНЕС

Пазарите може да бъдат спрени, докато не се създаде ред, какъвто е в магазините - на влизане, на излизане - дезинфекция, ред и дистанция. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет. 

Той обяви, че ще се засили контролът при търговията на открито.

"Ще влизат по толкова хора, колкото могат да отидат на сергиите - като си напазаруват, ще излязат и ще влязат други".

Той съобщи, че след като пазарите са били отворени вчера, там са се струпали много хора. Заради това е наредил на МВР министъра Маден Маринов да извърши проверки и ако се установи нарушение, веднага да бъдат затворено тържището.

Според него има начин да се организират така неща, че да се спазва дистанция. „От двете страни на пазара да има контрол и влизат по толкова хора, че да има разстояние между тях“, посочи като пример той.

Борисов съобщи, че с военния министър Красимир Каракачанов са подготвили три варианта за парада на Гергьовден, но все още е рано да се каже сценарий ще бъде осъществен. Двамата ще проведат отново разговор по темата в края на месеца, за да решат, кой ще изберат. 

Още по темата

Според премиера Бойко Борисов пикът на епидемията ще е една-две седмици след Великден. Заради това той призова хората сега да покажат самодисциплина, за да се мисли след това за разхлабване на мерките, пише Dnes.bg

Младен Маринов призова хората да не тръгват с колите си към манастирите на Цветница и Великден.

Декларациите, които се представят от хората на КПП-та се администрират от служителите, част от тях се анализират и се проверява дали данните от тях отговорят на истината.

„Това е част от контрола и където данните са неверни, се търси съответната отговорност. Но да не се получа така, че заради безотговорните, да трябва да затегнем мерките“, предупреди той.

Според него обаче по-големият проблем си остава събирането на много хора, които си ходят на гости.

„Притеснен съм от това, че хората продължават да се събират по къщите, да ядем да пием и да застрашим възрастните си родителите. Нека да избегнем тези масови трапези, защото така се застрашават хората. Един от първите случаи на заразени беше точно от такова фамилно събиране“, припомни Маринов.

Той призна, че има проблем със събирането на групи в ромските махали. Според него хората от този етност са по-недисциплинирани. Заради това Маринов е разпоредил от утре целият личен състав на жандарменията да е на терен.

„Ще затегнем мерките и ще се засили полицейското присъствие, но става дума за огромен брой хора, всички полицаи са на работа, но те не стигат и не бива да стигаме дотам със сила да въвеждаме мерките“, каза министърът.

Кметът на София Йорданка Фандъкова разпореди на изпълнителните директори на общинските търговски дружества, управляващи пазарите, да създадат организация, с която да се гарантира спазване на всички мерки срещу разпространението на COVID 19, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Ръководствата на пазарите трябва да въведат контролиран достъп с цел да не се допуска присъствието на голям брои хора, както и да организират задължително еднопосочно движение - отделен вход и изход на пазара, за да не се смесват потоците от хора. Задължително е спазването на дистанция от 2 метра между търговци и клиентите, както и използването на лични предпазни средства. Пазарите трябва да се почистват и дезинфектират регулярно. Служители на Столичната РЗИ и МВР ще следят за спазването на мерките.

Ръководствата на пазарите имат задачата и да информират продавачите и потребители, включително и чрез информационни табели, за необходимостта от предпазване на храните от вторично замърсяване при предлагането им и спазването на мерките. Изпълнителните директори на общинските търговски дружества, управляващи пазари, имат задачата и да извършат анализ и оценка на наличните пазарни площадки, разположение, капацитет, налични заграждения или възможност за изграждането им и при възможност да създадат организация за функционирането на кооперативни и фермерски пазари.

На кооперативните и фермерски пазари не се допуска продажбата на живи животни.

По статията работи: автор Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Петима ще се състезават за председателския пост в БСП