IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов води в Москва петима министри и шефа на „Булгартрансгаз“

На среща с руския президент Владимир Путин премиерът ще обсъжда икономиката, енергетиката и туризма

15:27 | 29.05.18 г. 1
<p>
	<em>Борисов и Путин в София, 13 ноември 2010 г. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Борисов и Путин в София, 13 ноември 2010 г. Снимка: Архив Ройтерс

Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на посещение в Москва на 30 и 31 май, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Това е първото официално съобщение от българските власти за визитата на премиера при руския президент, след като миналата седмица бе обявена от президента Румен Радев, който се срещна с руския си колега. 

В рамките на посещението си в Москва Борисов ще се срещне с президента Владимир Путин, за да обсъдят по-нататъшното сътрудничество между България и Русия в областта на икономиката, енергетиката и туризма, както и актуални международни въпроси, уточняват от правителствения пресцентър.

В делегацията, водена от министър-председателя Бойко Борисов, са включени вицепремиерът Томислав Дончев и министрите на финансите Владислав Горанов, на енергетиката Теменужка Петкова, на туризма Николина Ангелкова, на културата Боил Банов, както и изпълнителният директор и член на УС на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов.

В руската столица премиерът ще проведе и среща с представители на българската общност.

Последната среща между Путин и Борисов се състоя в София през 2012 г. Сегашният руски президент, тогава премиер, получи като подарък куче, а двамата подписаха договор за "Южен поток". Проектът вече е в историята, но изглежда темата на сегашната среща също ще е енергийна.

Очаква се Бойко Борисов да постави въпроса за газови доставки от Русия, за газовия хъб "Балкан", както и по-евтини дългосрочни доставки от "Газпром".

А поставянето на тези теми в Москва, както и анонсираното възраждане на АЕЦ "Белене", събира и управляващи, и опозиция, коментира Bulgaria ON AIR.

Според анализатори Борисов, като председателстващ Европейския съвет, ще се опита да бъде посредник между Европейския съюз и Русия – роля, която пое и в отношенията между Анакара и Брюксел.


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
dakl
преди 5 години
Резултатът е предварително известен.1: 0 за ББ, т.е. против България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още