IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК: Освен ограничения, трябва и икономическа подкрепа

Мерките ще бъдат обсъдени сектор по сектор по време на правителственото заседание в сряда

19:31 | 23.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Освен ограничителни мерки са нужни мащабни икономически мерки в подкрепа на бизнеса, пише в позиция на Българската стопанска камара (БСК) по повод предложените от здравния министър Костадин Ангелов по-рано днес ограничения.

От пресцентъра на Министерския съвет обясниха, че предложените мерки ще бъдат обсъдени сектор по сектор по време на редовното правителствено заседание в сряда (25 ноември) и ще бъдат взети конкретни решения за прилагането им.

Работодателската организация посочва, че в другите европейски държави, наложили затваряне, са предприели и мащабна подкрепа за ограничените активности. В Австрия засегнатите компании могат да кандидатстват за до 80% от оборота за същия период на миналата година, подобна мярка е договорена и в Дания, посочват от Камарата.

От БСК искат от правителството обособяване на Национална програма за подпомагане на българския бизнес, засегнат от ограничителните мерки. Чрез този фонд компаниите трябва да имат възможност да получат бързо компенсациите от държавата.

Една от възможностите, посочена от Камарата, е покриването на фиксирани разходи на дружествата (сред тях са наеми, месечни заплати, застраховки и т.н. - б.ред.).

Същевременно от Българския лекарски съюз (БЛС) подкрепят предложението на здравния министър и в позиция до медиите поискаха ограниченията да влязат в сила възможно най-скоро.

Преустановяването на работата на заведенията, дискотеките, на моловете, прекратяването на спортните мероприятия, семинари, екскурзии, конкурси, конгреси и всички други мерки са изцяло в полза на българското общество и ще дадат възможност на нас лекарите и здравната система да си поемем глътка въздух, посочиха още от организацията.

В повечето европейски държави, наложили блокади, вече се обмисля облекчаване на мерките, за да бъде "спасена Коледа", пише FT. Затварянето на бизнеси започна още в края на октомври, но на повечето места училищата и детските градини останаха отворени.

Засега правителствата коментират, че няма да има пълно отпадане на ограниченията, както се случи през лятото.

Във Франция например имат изготвен план за повторно отваряне стъпка по стъпка. Първо отново ще заработят нехранителните магазини. Забраната за пътувания ще бъде премахната преди Коледа. Как ще продължи отварянето на страната ще зависи от заболеваемостта и от хоспитализациите.

Франция е една от най-тежко затегнатите от втората вълна на COVID европейски държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още