IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП внася вот на недоверие към правителството на 20 януари

Вотът е за провал в политиката по околната среда и водите

14:01 | 06.01.20 г.
<p>
	<span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Лидерът на БСП Корнелия Нинова.&nbsp;</span><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Лидерът на БСП Корнелия Нинова. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Българската социалистическа партия (БСП), която е най-голямата опозиционна партия в настоящия парламент, ще внесе вот на недоверие към правителството заради провала в управлението на околната среда и водите на 20 януари. Това каза лидерът на левицата Корнелия Нинова на пресконференция в Перник, предава Агенция „Фокус“.

„От 15-ти януари ще бъдем готови с мотивите. На 16-ти и 17-ти ще предложим на всички други парламентарно представени партии, без ГЕРБ, консултации. Ще им предоставим и мотивите. На 20-ти ще го внесем официално“, подчерта Нинова. По думите й кога ще се гледа в пленарна зала зависи от ръководството на парламента.

На 30 декември от БСП обявиха, че внасят вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов за провал в политиката по околната среда и водите.

Конкретните поводи са водната криза в Перник и мръсният въздух в цялата страна, обявиха тогава от левицата.

"Да оставиш половин милион българи без питейна вода е политика на геноцид", заяви на 30 декември лидерът на БСП Корнелия Нинова, като коментира, че водната криза не засяга само Перник, но и други градове на страната. Тя уточни, че партията внася вота на недоверие в първите работни дни на парламента. По думите ѝ вотът на недоверие е срещу цялото правителство. 

Това ще е четвъртият вот на недоверие на опозицията към кабинета „Борисов“ 3. Предишните бяха за провал в борбата с корупцията, в здравеопазването и сигурността.

В последната седмица провокираните от водната криза в Перник словесни престрелки между лидерите на основните политически сили продължават, като в тях беше намесен и главният прокурор Иван Гешев. 

По време на посещение в Перник преди Нова година премиерът Бойко Борисов обвини в непродуктивно поведение Корнелия Нинова. Повод за реакцията бе изявлението й, че за безводието е виновно правителството. Тогава Нинова обяви, че е поискала среща с главния прокурор по темата, а разговорът е насрочен за 6 януари.

Днес главният прокурор Иван Гешев отмени предвидената среща с председателя на БСП Корнелия Нинова. В прессъобщение от прокуратурата заявиха, че причина за отменянето на срещата е заявеното от страна на Нинова намерение да проведе брифинг в Перник на тема срещата й с Гешев.

"Прокуратурата на Република България няма да позволи да бъде използвана за постигане на политически цели и в нарушение на конституционно регламентираните й правомощия, независимо от политическия субект."

От пресцентъра на БСП изпратиха съобщение до медиите, в което обявиха, че все пак ще проведат своя брифинг днес по обяд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още