IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП внесе вота на недоверие, отказва разговори с управляващите

Левицата подкрепя протестите, настоява за оставката на главния прокурор Иван Гешев

15:22 | 15.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

БСП внесе вота на недоверие към правителството "Борисов 3" за корупция. Това е петият опит на левицата да свали правителството на Бойко Борисов, като за втори път настоява за дебати по тази тема.

След внасянето на вота лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че с него „не просто се спираме на корупционни скандали, а представяме мрежата и пипалата, чрез които правителството е създало паралелна държава“.

"В законите, които се приемат от мнозинството, се залагат корупционни интереси на олигарси. Второ, институциите се използват за реализацията на тези интереси. Трето, назначават се хора, които да защитават и провеждат тези интереси. Четвъртият елемент на тази мрежа е абсолютната безнаказаност на виновните за престъпления и на извършителите на нарушения. С този вот не просто искаме една партия да си отиде от властта и друга да започне да управлява. Искаме да разградим този модел", каза Нинова, цитирана от БНР.

Лидерът на социалистите обяви, че БСП няма да разговаря с управляващите ГЕРБ и Обединените патриоти за стабилизацията на държавата.

Investor.bg припомня, че по-рано днес премиерът Бойко Борисов съобщи, че освен с коалиционните партньори ще покани и опозицията на разговор за запазване на стабилността в държавата.

От БСП призоваха управляващите веднага да подадат оставка и определиха протестите като справедливи. Социалистите настояват и за оставката на главния прокурор Иван Гешев

"Грубото, с въоръжени представители на органите на властта, нахлуване в президентската институция. Това е записано и в декларацията още в събота. Той е принципен, той е последователен. Поне от четири години в този мандат на парламента сме говорили, показвали и доказвали корупционните схеми на правителството и модела на управление - олигархично-мафиотски", обясни председателят на партията Корнелия Нинова.

Тя призова членовете и симпатизантите на левицата да продължават да организират и да подкрепят, и да се включат в протестите в цялата страна.

"ГЕРБ счупиха държавата. Всеки ден оставане на власт е пагубен за България. Единственият начин това да спре е оставка на правителството. И градеж, отново, от умни, знаещи, можещи и честни хора", посочи лидерът на социалистите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още