IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Македония ще работят за общ граничен контрол

Общ приоритет е изграждането на транспортен коридор №8 и железопътната линия по направлението Скопие – София

12:38 | 17.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: МС</em></p>

Снимка: МС

За опростяване на пропускателния режим и общ граничен контрол между България и Република Македония се договориха да работят със съвместни усилия зам. министър-председателят Томислав Дончев и македонският зам. министър-председател по икономическите въпроси Кочо Ангюшев.

Двамата проведоха среща в рамките на официалното посещение на вицепремиера Дончев за Българо-македонския бизнес форум, който се провежда днес в Скопие, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Общ приоритет за двете държави е изграждането на транспортен коридор №8 и железопътната линия по направлението Скопие – София, като България ще направи всичко необходимо да бъде ускорено завършването, заяви вицепремиерът Дончев.

Заместник министър-председателят Кочо Ангюшев подчерта, че Република Македония има интерес към засилване на сътрудничеството с България и в сектор енергетика.

Вицепремиерите Дончев и Ангюшев се обединиха около необходимостта от преглед и облекчаване на всички правила и административни режими, които са в тежест за инвестициите и търговията между двете страни.

Повече от два пъти е нараснал българският износ за Република Македония през последните 10 години, каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на двустранен бизнес форум в Скопие с участието на над 100 представители на бизнеса от двете държави.

„Общият ни стокообмен расте с подобни темпове и достига 723 млн. евро“, допълни Александър Манолев. По думите му устойчиво се увеличават и българските инвестиции в Република Македония. Те са съсредоточени в сектори, като банкова и застрахователна дейност, металургия, хранително-вкусова промишленост, геоложки проучвания, информационни технологии и телекомуникации, сектора на услугите и др.


 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още