IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и още 5 държави поискаха преразглеждане на пакет "Мобилност"

Няма да приемем мерки, които създават ненужни разделения в ЕС, каза Бойко Борисов

15:43 | 18.10.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Премиерите на България, Литва, Латвия, Полша, Унгария и Румъния са изпратили писмо до европейските институции, в което настояват за преразглеждането на пакета „Мобилност“, съобщи министър-председателят Бойко Борисов.

Мотивът за искането за преразглеждане е замърсяването на околната среда при връщането на камионите в страната -отправна точка на всеки 4 седмици, обясни в Брюксел премиерът, който е там за заседанието на лидерите на страните членки на ЕС.

„И като връщаме камионите към периферните държави, трябва да питаме дали замърсяват въздуха. А и това е ново разделение, това е един доста съществен бизнес за всичките държави от периферията, така че го подписахме и го изпратихме с цел преразглеждане“, каза Бойко Борисов, цитиран от БНР.

„Толкова много кръпки му се сложиха, че вече загуби първоначалния си смисъл“, каза премиерът пред медиите.

В писмото, инициирано от шестте европейски държави, се посочва, че е необходима задълбочена дискусия, която взима предвид националните специфики на всички държави-членки, включително на тези, които се намират на външните граници на ЕС. 

„Няма да приемем мерки, които създават ненужни разделения в ЕС. Ние сме силно убедени, че новите законодателни мерки трябва да бъдат реалистични, пропорционални и недискриминационни. Те трябва да съхранят конкуренцията в транспортния сектор на ЕС, без да поставят нашите компании в по-лоша позиция, отколкото компании, произхождащи от трети страни“, се отбелязва в писмото. 

Шестимата премиери призовават Европейския парламент и Комисията внимателно да анализират предложенията, свързани с Пакета „Мобилност I“ и да извършат оценка на въздействието на всички обсъждани мерки преди предговорите да продължат.

Посочва се още, че някои от предложенията в Пакета ще доведат до увеличаване броя на празните курсове на камионите, което автоматично означава и сериозни допълнителни стотици хиляди тонове въглеродни емисии годишно.

В края на септември Транспортната комисия в Европейския парламент отхвърли предложението пакет "Мобилност" да бъде изтеглен от Европейската комисия.

Европейският съвет ще се върне към обсъждане на темата Разширяване на ЕС преди Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която предстои да се проведе през май догодина в Загреб в рамките на Хърватското председателство. Това заключение беше прието от лидерите на Европейския съвет днес по предложение на Бойко Борисов, което бе съгласувано и подкрепено от председателя на Европейския съвет Доналд Туск и германския канцлер Ангела Меркел, допълват от пресслужбата на Министерския съвет.

„Това по-специално се отнася за Република Северна Македония и Албания“, уточни Борисов и добави: „Вече имаме изречение, което дава тази перспектива, за която толкова настоявахме. Предложих го и за радост колегите го приеха“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
Има решение . За България изискване за нови камиони до 1 г , катализатори и високи такси за въглерод .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още