IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Саудитска Арабия се договориха за избягване на двойното данъчно облагане

Енергетика, транспорт, туризъм, наука и продоволствена сигурност са сферите, в които има възможности за съвместни проекти

19:43 | 29.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Снимка: Министерски съвет

По време на визитата на премиера Бойко Борисов в Саудитска Арабия България сключи няколко споразумения с кралството, сред които за избягване на двойното данъчно облагане и за сътрудничество в областта на земеделието, животновъдството и рибарството. Това съобщават от пресслужбата на кабинета след срещата на министър-председателя с престолонаследника Мохамед бин Салман ал Сауд.

В програмата на Бойко Борисов нямаше предварително заявена среща с принца. Той обаче е посетил българския премиер в резиденция "Крал Сауд", където той е настанен по време на визитата си.

„Обещавам Ви, че визитата Ви ще има реални резултати. Ние сме известни с това, че спазваме обещанията си“, посочи престолонаследникът Мохамед бин Салман ал-Сауд, който е и първи вицепремиер и министър на отбраната.

Премиерът, престолонаследникът и министърът на външните работи Адел ал-Джубейр, който също проведе среща с министър-председателя Бойко Борисов, дадоха висока оценка за започналия политически диалог на най-високо равнище и го определиха като нов етап в двустранните отношения. Те изразиха очакване подписаните днес споразумения да донесат практически резултати и за двете страни.

Според престолонаследника Мохамед бин Салман ще бъдат насърчени бизнес контактите между двете страни, което да доведе до задълбочаване на отношенията на всички равнища и да е от полза за развитието на България и Саудитска Арабия.

В разговора са обменени мнения за обстановката в региона на Персийския залив, на Балканите, мигрантската криза в Европа и приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС).

Стабилността в България прави държавата много по-атрактивна и по-интересна за света, заяви пред журналисти в Рияд премиерът Бойко Борисов, след като се срещна днес с крал Салман и с неговия син и престонаследник принц Мохамед бин Салман, допълва БТА. На излизане от срещата Мохамед бин Салман обеща на премиера Борисов да му даде личните си телефонни номера и го предупреди, че може да е много досаден.

"Всички заедно, постигайки стабилност, даваме възможност да се заинтересуват от нас в сферата на инвестициите, в борбата с тероризма и екстремистките движения и прането на пари. В тези области България стои много добре", каза Борисов.

"Чухте представителите на правителството на Саудитска Арабия и престонаследника Мохамед бин Салман - те държат да дойдат в България и да инвестират в сферите на земеделието, индустрията, химическата промишленост, фармацията и най-вече туризма", допълни българският премиер.

"Исторически така се е стекъл светът, че двете държави сме се движели в доста противоположни посоки. Безспорен факт е, че нито Тодор Живков е идвал тук, нито след това премиери и президенти. Не е идвал дори Симеон Сакскобургготски, на когото много благодаря, че е с нас. Така даваме пример за политическа култура за това как може да се ползва мъдростта и знаещите и ерудирани хора", каза Бойко Борисов. Сега България стои по различен начин, за пръв път има покана за визита и вие сте свидетели на отношението към нас. Далеч съм обаче от мисълта, че това се дължи на мен, причината е стабилността на България, икономическият растеж, стабилната данъчна система, ниските данъци и етническата толерантност", подчерта Борисов.

В рамките на месец Саудитска Арабия ще помогне със сграда за откриване на посолство на България в Рияд, каза още Борисов, като посочи, че това ще затвърди добрите отношения.

По-рано днес българският министър-председател се срещна в Рияд с краля на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз ал Сауд и с министъра на външните работи Адел ал Джубейр.

"Вашето посещение тук е голяма крачка в развитието на нашите отношения". Това са били думите, с които кралят посрещна българския министър-председател. Премиерът Борисов и водената от него делегация бяха приети в кралския дворец в Рияд в рамките на първата визита на толкова високо равнище в историята на дипломатическите връзки между двете страни, които датират от 1995 г., подчертават от пресслужбата на правителството.

Министър-председателят Борисов и крал Салман са обсъдили и възможностите за развитие на търговско-икономическите отношения. Като перспективни са посочени иновациите, енергетиката, транспортът, туризмът, науката и продоволствената сигурност - сфери, в които в рамките на двустранни разговори могат да бъдат идентифицирани нови възможности за сътрудничество и съвместни проекти.

В разговора си премиерът Борисов и крал Салман са засегнали и темата за сигурността в региона на Залива. Българският министър-председател изразява подкрепа за усилията за гарантиране на стабилността на арабските държави от Залива, които са ключов партньор на ЕС и важен фактор в борбата с тероризма.

Имаме много да наваксваме в отношенията между двете страни, каза премиерът Бойко Борисов при срещата си с министъра на външните работи Адел ал Джубейр. Трябва подписаните днес спогодби да дадат резултат. Външният министър посочи, че визитата на българската делегация отговоря на нов етап в нашите отношения в развитието на връзките в туризма, селското стопанство и икономика.

През 2018 г. ще се работи за организирането на съвместен бизнес форум между България и Саудитска Арабия в София, стана ясно на българо-саудитската среща на бизнес камари и бизнесмени, която се проведе в Съветa на Саудитските търговско-промишлени палати, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката.

Съветът на Саудитските търговско-промишлени палати е официалната федерация на 28 саудитски камари със седалище в Рияд. Основната му цел е да наблюдава общите интереси на саудитските камари и да ги представлява на местно, и международно ниво. Това е и най-голямата бизнес организация в Саудитска Арабия, в която влизат и представители на най-големите компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още