Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България може да получи достъп до 12,3 млрд. евро по Плана на ЕК

Предложенията могат да бъдат оценени като справедливи и добри, смята правителството

България може да получи достъп до 12,3 млрд. евро по Плана на ЕК

Снимка: Getty

България може да разчита на 12,3 млрд. евро по плана на Европейската комисия (ЕК) за справяне с икономическата криза, породена от Covid-19. Две трети от тях - или 9,2 млрд. евро ще са под формата на безвъзмездна помощ, една трета, или 3,1 млрд. евро, ще могат да се изтеглят като кредит. Срокът за усвояването на средствата по възстановителния план ще е до 2024 г.

Това се посочва в официална информация на Министерски съвет във връзка с обявения на 27 май План за възстановявяне на Брюксел на обща стойност 750 млрд. евро.

Още по темата

Отделно от него, многогодишният бюджет на ЕС, възлиза на 1,1 трлн. евро.

За периода 2021-2027 г. за България се предлага бюджет в размер на 16,7 млрд. евро, от тях за кохезионна политика са предвидени близо 8,8 млрд. евро и близо 5 млрд. евро за преки плащания по Общата селскостопанска политика.

Предложенията на ЕК и финансовите им измерения могат да бъдат оценени като справедливи и добри, се посочва в съобщението на правителствения пресцентър относно Многогодишната финансова рамка на Съюза за периода 2021-2027 г. и Плана за възстановяване на ЕС. 

Оценката на правителството е подкрепена от презентация за Плана за България.

Предложеният от ЕК план предвижда за периода 2021-2027 г. бюджетът да бъде в размер от 1,1 трлн. евро, което е съпоставимо с предходните два бюджета на ЕС. Различното този път е Планът за възстановяване на ЕС в размер на 750 млрд. евро, който е извън многогодишния бюджет на Съюза и следва да се изпълни до края на 2024 г.

„От особена важност за нас е своевременното постигане на сделка по така предложения План за възстановяване на ЕС. Така ще бъдат осигурени средства за продължаване на мерките за преодоляване на социално-икономическите последици от кризата“, пише в презентацията на правителството.

В нея се отбелязва, че ресурсът по текущите програми е напълно изчерпан.

„България е една от общо четирите държави членки, които получават повече средства за Кохезионна политика, в сравнение с периода 2014-2020 г.“, посочва се още в презентацията.

„Вноските на България в бюджета на ЕС за целия период 2021-2027 г. се изчисляват от ЕК на 3,3 млрд. евро. Категорично трябва да се оборват всички твърдения, че страната ни ще бъде „донор“ в ЕС“, пише в позицията.

По предложението на ЕК тепърва предстоят обсъжданията на техническо ниво, в Съвета на ЕС и в Европейския съвет на заседание на 18-19 юни.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Симеон Дянков: Всички ще платим загубите, които се натрупват с времето за ББР