Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България разглежда всички опции за осигуряване на ваксина за COVID-19

Учени смятат, че епидемията у нас далеч не е свършила

България разглежда всички опции за осигуряване на ваксина за COVID-19

Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да предприеме всички необходими действия за включването на България в европейската инициативата за осигуряване на ваксина за COVID-19 с равен достъп за населението на всички страни членки на Европейския съюз, съобщава правителствената информационна служба.

Борисов е категоричен, че трябва да се търси най-доброто решение за българските граждани, които желаят да се възползват от новата ваксина, и да има гаранции за качеството, безопасността и ефективността на ваксината, когато такава бъде одобрена от регулаторните органи.

В петък по време на видеоконферентно заседание на европейските здравни министри, Ананиев заяви готовността на страната ни да участва в усилията за осигуряване на ваксина за COVID-19, отчитайки, че има още много детайли, които следва да бъдат задълбочено обсъдени между ЕК и държавите-членки.

На този етап България разглежда различни опции относно осигуряването на ваксина. Страната ни има готовност да се присъедини към оформилия се алианс от четири европейски държави – Германия, Франция, Италия и Холандия, които са постигнали споразумение с биофармацевтична компания за доставка на до 400 милиона дози от ваксината COVID-19 на Университета в Оксфорд.

Още по темата
Държавата ни разглежда и възможността да се присъедини към общоевропейско решение по темата, с което да бъдат осигурени количества от ваксината за целия ЕС. България може да заяви интерес към ваксината и в директни преговори с компанията, организираща нейното производство и дистрибуция.

По-рано днес имунологът и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести академик Богдан Петрунов коментира пред БНР, че "сме далеч от какъвто и да е край на епидемията".

По думите му по естествения биологичен ход на вируса епидемията продължава. Според академика не по-малко от 70-80% от хората в човешката популация трябва да бъде инфектирана, за да се създаде необходимата база на колективен имунитет, която да доведе до изгасване на вируса. Той уточни, че това ще стане много бавно, а през това време трябва да се спазват противоепидемичните мерки.

Имунологът обясни, че най-малко след една година ще има ваксина, която да е "достатъчно доказана със своята безвредност и достатъчно ефективна в епидемична ситуация".

"Много фирми в цял свят се мъчат да направят такава ваксина. Много се работи в тази насока. За да се преминат четирите фази за определянето на една ваксина като категорично годна за употреба, е необходимо технологично време". Акад. Богдан Петрунов определи като разумна инвестицията на ЕС в бъдеща ваксина, "защото без инвестиция няма как да стане", но отново изтъкна, че няма бързо да има готова истински качествена ваксина.

"Не трябва да се говори за борба между Европа и останалия свят за това кой пръв ще направи ваксината. Това е несериозно", коментира имунологът. 

Проф. Николай Витанов от БАН - ръководител на екип от учени за създаване на математически модели за прогнозиране на разпространението на Covid-19, който работи към Националния оперативен щаб, заяви пред БНР, че прогнозата му за приключване на епидемията около средата на юни е била при условие, че мерките се спазват стриктно.

"Мерките се спазваха до преди десетина дни и тогава регистрираните случаи бяха около 10. Ако бяхме издържали още две седмици, щяхме да излезем от медицинската част на кризата, което означава, че щяхме да имаме толкова малък брой регистрирани случаи, че можеше да ги пренебрегнем, защото здравната система е подготвена, за да се справи с тях. Получи се нещо друго - мерките спряха да се спазват и то очевидно. Щом не се спазват мерките, броят на заразените започва да расте".

Според проф. Витанов сега рискът за заразяване е по-голям, но по-поносим, защото в сравнение с месец март сега здравната система е по-подготвена. По думите му така се обясняват и решенията на управляващите да разхлабват мерките.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (15)

   1| 2    
1
 
0
 
15
khao до: julian12
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
хахахах, ти си класически идииот!!
верни ли си мислиш че се информирам от твоите постове, оптимист!!!
лечение има от над 10 години, знам го много преди да знам за съществуването на мияча юли!
1
 
2
 
14
julian12 до: khao
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Добре, че ми четеш коментарите та да запомниш, че има лечение за СПИН.
1
 
0
 
13
khao до: zelka007
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
така се говори в дишуошърските среди :)... те за спин лечение измислиха, вирус дето атакува имунната система, та за тоя ли няма да открият... но така се случва щом хигиенистите се помислиха за лекари.
2
 
0
 
12
khao до: julian12
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
прати да се посмеем, че днес е скучен ден.
1
 
1
 
11
julian12 до: zelka007
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Искаш ли да ти пратя да гледаш?

Още от Икономика и политика
Банките и финтех компаниите ще се слеят в едно до 10 г.