IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще търси съдействие от ЕК заради бежанците

Нестабилността в Близкия изток създава силен миграционен натиск върху страната и целия ЕС, заяви външният министър Даниел Митов

17:41 | 16.10.14 г.
<p>
	Даниел Митов се срещна с посланиците на държавите членки на ЕС в София. <em>Снимка: МВнР</em></p>

Даниел Митов се срещна с посланиците на държавите членки на ЕС в София. Снимка: МВнР

България ще се обърне към ЕК за подкрепа и съдействие заради силния миграционен натиск, на който е подложена. Това заяви външният министър Даниел Митов на днешната си редовна работна среща с посланиците на държавите членки на ЕС в София, съобщиха от Министерството на външните работи.

Българският външен министър коментира тежката ситуация в Сирия и Ирак, която поражда трайна нестабилност и представлява сериозен риск не само за съседните държави, но и за целия ЕС и световната сигурност.„България подкрепя всички действия на нашите съюзници и партньори, насочени срещу  действията на терористите от организацията „Ислямска държава”, декларира той.

Нестабилността в Близкия изток създава силен миграционен натиск върху България и целия ЕС, заяви Митов.

„Въпреки предприетите мерки бежанският поток се увеличи през последната една година, поради което ние ще се обърнем към ЕК и останалите наши партньори за подкрепа и съдействие”, изтъкна той.

Сред останалите теми, които европейските посланици дискутираха с министър Митов, беше предстоящото на 20 октомври заседание на Съвет „Външни работи” на ЕС в Люксембург.

Митов информира за българската позиция по ситуацията в Украйна. „Изтеглянето на руската армия, която по официална информация провеждаше учение, от границата с Украйна поражда известни надежди за намиране на решение на конфликта. В същото време за нас е важно след сформирането на нов парламент в Киев украинското правителство да реализира необходимите реформи в икономически и политически план”, заяви българският външен министър.

Той отбеляза, че България следи внимателно и е в постоянен контакт с българското малцинство в Украйна. Европейските посланици в София и първият български дипломат обсъдиха енергийното сътрудничество, политиката на разширяване на ЕС, както и Източното партньорство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още