Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Цените на лекарствата у нас ще се базират на тези в държави с по-евтини

Очаква се предложените мерки да съдействат за понижаване нат цените на медикаментите у нас и да намалят разходите на НЗОК за тях

Цените на лекарствата у нас ще се базират на тези в държави с по-евтини

Снимка: Pixabay

Групата от държави, с които се сравняват цените на лекарствата в България, се променя. Това е записано в проекта за промени в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти. Промените са предложени от здравното министерство.

Досегашните 17 държави, с които се сравняваха цените на лекарствата, продавани у нас и плащани от Здравната каса, се редуцират до 10. Това са: Белгия, Гърция, Испания, Италия, Латвия, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Франция.

Още по темата

Предлага се да има само един списък, а не както досега списъкът да се дели на първа и втора линия с държави и ако  лекарството липсва в първите десет, цената се търси във вторите седем. Така от списъка отпадат Литва, Португалия и Словения, а се включват Белгия, Полша и Унгария. Причината е, че цените в новодобавените три страни са едни от най-ниските. Досега тези държави бяха в резервния списък и тяхното въздействие не се е вземало под внимание, посочва се в проекта.

За да се плаща лекарственият продукт от НЗОК, той ще трябва да се реимбурсира в пет от тези страни.

Предлага се забрана за пускане на българския пазар на лекарства в опаковки, които не се намират на пазара на другите европейски държави и така не могат да попаднат в обхвата на външното рефериране.

Цената на генеричните и биоподобните лекарства, платени от НЗОК, няма да може да е по-висока от 70 или 80 на сто от останалите референтни лекарства, които се реимбурсират.

В проекта се регламентира и дълго обсъжданото проследяване на ефекта от терапията на новите лекарства. Предвижда се такова да се извършва от 1 до 3 години в зависимост от терапевтичната схема. Ще може да се следи и ефектът за лекарствата, за които властите не са убедени, че ефективността им е целесъобразна на цената им. Проследяване ще се прави и при нови показания на медикаменти, които са използвани преди това за други заболявания. 

Проследяването ще се прави в болници, спешни центрове и др. Националният съвет за по цени и реимбурсиране ще отговаря за проследяването на ефекта от терапиите, както и за извършването на оценката на здравните технологии. Заради новите му задължения съставът ще се увеличи с петима души. На шест месеца експертите ще отчитат ефекта от терапията пред НЗОК или здравното министерство.

Предлага се промяна и за реимбурсирането на лекарства от НЗОК. Касата ще плаща за медикаменти, преминали с положителна оценка на здравните технологии не само за България, но и във Франция, Англия и Германия.

Очаква се предложените мерки да съдействат за понижаване нат цените на лекарствата у нас и да намалят разходите на касата за тях.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов
Още по темата: Икономика и политика

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

7
 
2
 
4
zelka007 до: ert
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
цените се гледат винаги без ДДС . там където няма ДДС за лекарства данък дивидент и данък печалба са в пъти над тези у нас , в отделни случаи 10-ки пъти ... премахване на ДДС за лекарства, учебници и основни храни е популизъм от най-висша и рафинирана класа :))) , значи не говорим за създаване на условия всеки да може с труда си честно да печели достатъчно , а говорим за премахване на данъци щото да ти стигат парите :))) ... смятай ...

това дето studioaa пише си е точно така ,от това че няма тръгване комунизъма стигаме до там да пазаруваме лекарства от съседни държави ...
2
 
8
 
3
преди 3 месеца
Няма такъв смях просто - цените на нещо да се определят спрямо цените му в друга държава. Може би точно заради това безумие половината медикаменти за различни заболявания ги няма изобщо у нас, но ги има в Гърция, Турция, Сърбия или дори Македония. Явно комунизмът не си е отишъл още...
5
 
1
 
2
s3 до: ert
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Хайде стига с това ДДС, реално него ще го поемат производителите и вносителите и пак ще трябва да изравнят цените у нас с тези навън. Навън може и да няма ДДС за лекарства, така е, но у нас крайните цени пак може да са като навън.
0
 
8
 
1
ert
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
На мен нещо не ми е ясно. Как така сравняваме цените? В смисъл без ДДС или с ДДС, защото такова ДДС като нашето от 20% на общо основание за лекарства май го няма почти никъде. В повечето западни страни накъдето се стремим на приказки или е 0% ДДС-то за лекарства или най-ммного до 5-6% да е. Е как сравняваме нещо с 20% за държавата у нас с нещо с 0% за държавата навън? Това е огромна разлика само данъка да отчетеш.

Още от Икономика и политика
Расте наемането на работници за земеделието с еднодневни трудови договори