Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ЦИК: 800 машини могат да тръгнат в четвъртък от Тайван

Преговорите със "Сиела Норма" не са приключили и продължават по техническите въпроси

ЦИК: 800 машини могат да тръгнат в четвъртък от Тайван

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Централната избирателна комисия (ЦИК) води разговори със „Смартматик“, които са производител на машини за гласуване. До сряда в Тайван могат да бъдат произведени още 800 машини и в четвъртък могат да се транспортират към България. В Нидерландия има 672 машини от същия вид. Това каза пред bTV говорителят и заместник-председател на ЦИК Росица Матева.

Цената на машините от Нидерландия и Тайван все още не е уточнена, трябва да стане ясна и стойността на транспорта.

Тя уточни, че се водят разговори как да се осъществи транспортът, но обслужването на новите машини ще бъде от „Сиела Норма“, защото то е предмет на текущата обществена поръчка. 

Още по темата

„Единственият възможен изпълнител за модифициране на софтуер и организиране на изборите е „Сила Норма“ поради сключен на 6 февруари договор. Той все още не е изпълнен, не е приет и не е платен, тъй като уговорката е да се плати изцяло цената, частично плащане не може да бъде направено“, обясни Матева, като добави, че изборите могат да бъдат направени и с наличните 9600 машини, но ще е много по-добре, ако в секциите има повече от едно устройство.

Ако бъде договорена покупка и доставка на още машини от „Смартматик“, ще има повече от 700 секции, където ще бъдат поставени по две устройства. Това ще облекчи процеса и ще гарантира спокойствието на избирателите, посочи Матева.

„Ако не ги доставим, ще трябва да се обърне особено внимание в тези секционни избирателни комисии, в които са гласували повече избиратели, да се създаде организацията, така че процесът на гласуване с машина да стане по-бърз“, посочи тя.

Заместник-председателят на ЦИК уточни, че преговорите със „Сиела Норма“ не са приключили и продължават по техническите въпроси. Очаква се днес или утре да се сключи договор за модифициране на софтуер за частичните местни избори, за изборите за народно събрание, и за логистиката на тези два вида избори.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Хасан Адемов: Може да бъде направена по-смела крачка за размера на пенсиите