Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ЦИК проучва условията за 12 500 устройства за машинно гласуване

Комисията ще плати до 12 500 лв. без ДДС за проучване дали е по-изгодно да се купят устройствата, или да бъдат наети

ЦИК проучва условията за 12 500 устройства за машинно гласуване

Снимка: БТА

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви предварителна обществена поръчка за извършване на пазарно проучване, анализ и консултиране за определяне на прогнозна цена за производство, закупуване или наемане на не по-малко от 12 500 специализирани устройства за машинно гласуване заедно с поддръжката им. Това става ясно от публикуваната покана на сайта на ведомството.

От документа се разбира още, че ЦИК планира да плати до 12 500 лв. без ДДС за анализа, който трябва да бъде готов не по-късно от два месеца след подписването на договора с избрания изпълнител.

Целта на обществената поръчка е провеждане на проучване на всички участници на пазара, които произвеждат и доставят устройства за машинно гласуване. Фокусът на изследователския интерес е цената, на която може да бъде осигурена възможност за гласуване с устройства за машинно гласуване за всички български граждани, считано от началото на 2019 година.

Следва да бъдат подложени на анализ всички аспекти на проблема: цена на самите устройства, софтуерно и техническо осигуряване, съхранение, транспортиране и поддръжка на устройствата. Проектът трябва да включва и сравнителен анализ на предимствата и недостатъците на различните пазарни стратегии: за производство, закупуване, наемане - дългосрочно или краткосрочно (еднократно) и доставка в страната на специализирани устройства за машинно гласуване. 

Още по темата

Обявлението на предварителната обществена поръчка всъщност е първата по-съществена крачка от страна на ЦИК след решението от началото на месеца на Софийския административен съд за въвеждането на машинно гласуване. Съгласно въпросното решение Комисията трябва да осигури машини за алтернатива на аналоговия хартиен вот във всяка секция, както е предвидено в Изборния кодекс. Това е трето такова решение на съда, което в момента от ЦИК обжалват. Съдбата на предишните две беше сходна, а делото срещу Комисията заведоха бившите депутати Мартин Димитров и Петър Славов от „Демократична България".  .

Според ЦИК проблем с машинното гласуване ще има за три вида секции – в специализираните заведения, подвижните секции и тези в чужбина. От Комисията призоваха през пролетта депутатите да променят някои от сроковете в Изборния кодекс, така че да може да се осигурят машини и за тези секции, но към момента исканията не са удовлетворени и няма законодателна инициатива по казуса. 

Според закона във всички избирателни секции в страната трябва да има опция човек да подаде гласа си през устройство, а не само чрез стандартните хартиени бюлетини. Това трябваше да е факт още за последните парламентарни избори, които се проведоха на 26 март 2017 г., като преди това ЦИК и институциите изчерпаха законовите си възможности за тестове по темата. На президентския вот в края на 2016 г. такова гласуване имаше в 500 секции и това беше последната възможност за отлагане на пълното му въвеждане, прието в Изборния кодекс през 2014 г. 

 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Леглата в българските болници продължават да се увеличават