IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК: В 1115 секции в страната ще се гласува с две устройства

Секциите в чужбина ще са 273 с 421 устройства

15:58 | 01.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

В 1115 секции в страната ще се гласува с две устройства, обяви на пресконференция говорителят на ЦИК Росица Матева. Критерият е за повече от 425 избиратели в тези секции. Регистрирани са 21 наблюдателни организации с 566 наблюдатели, четири социологически агенции, назначени за съставите на комисиите в чужбина, пише Dnes.bg

В страната са и допълнителните 1673 машини за гласуване за изборите, които са в склада, където са останалите 9600 устройства. Машините за чужбина вече са заминали по места. Извън в страната ще има организация в 273 секции с 421 устройства. Бе представена и демоверсия на бюлетината за изборите за Народно събрание, която се състои от две страници. 

От ЦИК обясниха, че машинното гласуване не е трудно и по-скоро може да има единствено психологически проблем, който може да бъде преодолян.

До този момент все още няма заплащане към фирмата "Сиела", която осигури машините за вота през април, защото чакат от тях кодове за софтуера, които не е предоставен.
      
РИК-овете са получили указания да не се поставят лепенки и указателни стрелки върху смарт картите, както и да не бъдат дезинфекцирани с гелообразни дезинфектанти. Единственият дезинфектант за машините е 75% етилов спирт.

Матева призова избирателите преди да влязат в избирателните секции да проверят отпред на стената точно за кого искат да гласуват преди да направят вота си.

"На тези избори трябва да бъде преодолян психологическият проблем. Това ще се види и на президентските избори. След парламентарните избори мнозинството хора ще са гласували с машини", каза на пресконференцията и Цветозар Томов.

ЦИК преброи, че са подадени 14 жалби и 5 сигнала, като два от тях са за агитация в социалните мрежи.

В Германия не е дадено разрешение за допълнителни избирателни секции - в Манхайм и в Щутгарт, но там има други секции.

Има правилник и за избирателите, които са под карантина или задължителна изолация. За тях ще има подвижни избирателни секции, като може да се изискват и в самия ден на вота. Трябва да се подаде желанието през сайта на ЦИК или съответната община. Тези избиратели гласуват в различни мобилни секции от хората с трайни увреждания.

Стана ясно още, че за гласуването е необходимо около минута дори на хората, които за първи път ще използват машините.

При спиране на тока, машините продължават да работят, а ако стане така, че не могат да работят, се прави протокол.  При направени изпитания е установено, че машините работят от 0 до 45 градуса. Също така при удължаване на изборния ден с час, машините ще продължат да работят, увериха от ЦИК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още