IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниел Вълчев: Парламентът няма капацитет да прави качествено законодателство

Законът за извънредното положение трябва да се проучи внимателно, за да се види какви са действителните последици от него, съветва юристът

13:53 | 23.03.20 г. 4
<p>
	Правна комисия на парламента. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Правна комисия на парламента. Снимка: БГНЕС

Българският парламент многократно е доказал, че няма капацитет да прави качествено законодателство. В това няма никакво съмнение. Това коментира пред БНР юристът и университетски преподавател проф. Даниел Вълчев във връзка с наложеното от президента вето на Закона за извънредното положение.

Той посочи, че по неизвестни причини едва днес е имало достъп до този закон, въпреки че беше приет миналата седмица (в петък, 20 март - бел.ред).

Вълчев обясни, че законът трябва да се проучи внимателно, за да се види какви са действителните последици от него.
„Законът дава допълнителна валидност на това, което министърът на здравеопазването разпореди преди дни, затова законът е с обратна сила“, акцентира юристът.

Проф. Вълчев недоумява защо днес всички народни представители са съгласни с мотивите за ветото на президента, а само преди дни са гласували обратното.

„От гледна точка на Конституцията отделни права на гражданите могат да бъдат ограничавани по време на извънредно положение, но да се отнемат всички права - не бива и няма да бъде конституционосъобразно“, категоричен е юристът.

По думите му не е ясно какви са допусканията на българското правителство по посока на борбата с коронавируса.

"Когато знаем какво правим, обществото по-лесно ще приеме мерките, които налагаме", препоръча проф. Вълчев.

Той посочи три групи мерки, които се прилагат в различно съчетание, за да справяне на ситуацията на пандемия, като първата е социалната изолация. Юристът смята, че в този смисъл българското правителство направи това достатъчно рано.

Проф. Вълчев призова, ако иска министър-председателят да наложи още по-строго ограничаване на излизането от вкъщи, да си остане той вкъщи, като даде пример.

Според него втората мярка е правене на масови скринингови тестове, а третата - обгрижване на заболелите.

Вълчев напомни, че досега не е дадена точна информация колко апарата за обдишване има в болничните заведения в България. Той допусна, че броят им не е достатъчен и затова усилието е да се ограничи разпространението на заразяването с коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
dr.5rov
преди 4 години
Много лесно се критикува отстрани. Повечето, ако не и всичките от този тип критикари със със сигурност никога не са работили под стрес и липса на време, когато резултата има жизнено важно занчение. Примам тяхното поведение като вид самозащитна реакция на паниката, която ги е обзела и не могат да овладеят. Но съща така мога да предположа, че някои дотолкова са се разглезили, че наистина не могат да различат истинската опасност от онези заяждания и "проблеми", които сами си правим в обичайното ежедневиеНикой и никога не е бил съвършен и безгрешен в критични ситуации. Тука единствено валидно е сравнението с другите в същата ситуация - кой какви и повече гршки е допуснал и кой е излязъл с по-малко загуби. (Най-*** и банален пример за това е някоя футболна среща) И ако нямаме капацитет да лекуваме голям брой болни в тежко състояние, то тоталното ограничаване на контактите е начина да се избегне такава ситуация. Но за да е наистина ефективна, тя трябва да се наложи много рано, много бързо и много безкомпромисно. Ама някой се чуствал със застрашени или накърнени права. Ами нека се чуства както си иска, но да изпълява, а ако не изпълнява - да бъде отстранен от обществото за съотвения срок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 4 години
Парламентът отдавна е за *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
крас
преди 4 години
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ВЪЛЧЕВ Е ПРАВ. Липсата на капацитет и възможности на правителството да се справи със ситуацията наложиха мерки довели до ТОТАЛНОТО ЛИШАВАНЕ НА ПРАВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ. НАЧЕЛО НА ЩАБА ЗА БОРБА С КОРОНАТА СТОИ НАПЪЛНО НЕКОМПЕТЕНТЕН ЧОВЕК , ПОДОБЕН НА МНОГО ОТ ТЕЗИ В ПРАВИТЕЛСТВОТО , КОИТО НЕ СА НИЩО ДРУГО ОСВЕН ЕДНИ КАЛИНКИ , ТЕМЕНУЖКИ И ПОДОБНИ КИТКИ ПАНАГЮРСКИ. ВРЕМЕ Е ГЕНЕРАЛА СТРЯСКАЩ НИ ПРЕЗ ПЕТ МИНУТИ С НЕГОВИТЕ СВОДКИ ЗА ЗАРАЗЕНИТЕ ДА СЕ ПРИБЕРА В ХИРУРГИЯТА И ПРОДЪЛЖИ ДА ОПЕРИРА , А МЕСТОТО МУ ДА БЪДЕ ЗАЕТО ОТ СПЕЦИАЛИСТ НАЯСНО С ПРОБЛЕМИТЕ НА ВИРУСНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ, КОЙТО ПО ДОБРЕ БИ СЪВЕТВАЛ И БЕЗ ТОВА НЕАДЕКВАТНОТО ПРАВИТЕЛСТВО. ХИРУРГА С ЛАМПАЗИТЕ едва ли осъзнава до какъв ФИНАНСОВО - ИКОНОМИЧЕСКИ АПОКАЛИПСИС води с решенията си икономиката на държавата. ПРИЕТИТЕ ОТ ПРЕЗИДЕНТА САМО ДВА ДНИ СЛЕД ПРЕДЛАГАНЕТО ИМ ПОПРАВКИ НА ПРОЕКТА ЗА ЗАКОН ЗА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ, показват не само некомпетентността на правителството , но и липсата на виждане какви ще са последиците за БЮДЖЕТА на държавата.Промяната на З-на за БЮДЖЕТА е наложителна при тази сриваща се и стагнираща икономика . Неясното и неопределено поведение на ПРАВИТЕЛСТВОТО може да насочи вектора на напрежението към БАНКИТЕ и БАНКОВАТА СИСТЕМА, към теглене на спестяванията и фалити на кредитни институции. Подготвена ли е БНБ да поеме предизвикателствата свързани с ЛИКВИДНОСТТА на банките и банковата ни система. Такива гаранции липсват и при едно екстремно положение могат да се окажат фатални за системата. НА ФОНА НА СЛУЧВАЩИЯТ СЕ СВЕТОВЕН ФИНАНСОВ АПОКАЛИПСИС ПРИЕТИТЕ ОТ ЗАКОНОДАТЕЛИТЕ МЕРКИ НЕ ИЗГЛЕЖДАТ КОНСТРУКТИВНИ , А ПО СКОРО ИЗГРАЖДАЩИ ГРАНИЦИ МЕЖДУ ТЯХ И НАРОДА, КОЙТО ЩЕ ПОНЕСЕ УДАРА НА ЗАДАВАЩОТО СЕ ФИНАНСОВО ЦУНАМИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
IQ96
преди 4 години
Да , в една стая са се събрали 50 души, а иначе по улицата не може да са повече от двама възрастни???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още