Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Дечо Дечев: 4 млрд. лева плащаме допълнително за здравеопазване

Всичко, което не се покрива от клиничната пътека, да остане предмет на допълнителното здравно осигуряване, предлага управителят на Здравната каса

Дечо Дечев: 4 млрд. лева плащаме допълнително за здравеопазване

Снимка: Рixabay

4 млрд. лева са допълнителните плащания за здравеопазване, които не винаги са основателни, каза правителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев.

Според него в държавните и общинските болници се плаща под масата, а в частните – организирано, като се "измислят" различни допълнителни услуги, които да ги оправдаят. Причината е, че наредбата, която определя какво трябва да покрива една клинична пътека, е неясна и допуска тълкувания на това какво трябва да се доплаща.

частни болници за всеки леглоден се заплаща такса - започва от 70 лв. и завършва на 120 лв. в зависимост от стаята. Тоест, ако престоят е 5 дни - 5 по 100. Шапка за баня, малка паста за зъби, пластмасова четка за зъби и - 80 лв. Дадено е правото всеки да ценообразува, посочи управителят на Здравната каса по bTV. – Не че това не се прави в държавни, главно университетски, болници, но там тези плащания стават невинаги през касата на болницата", добави той с уточнението е, че причината е лош мениджмънт и "затваряне на очите" при тези практики.”

Още по темата

Д-р Дечев информира, че промени в закона, предложени от Министерството на здравеопазването, предвиждат изричен текст, според който болниците трябва да осигуряват лечението по НЗОК, без да искат и да приемат от пациентите плащане или доплащане.

“С новите законодателни промени, предлагани от Министерството на здравеопазването, в алгоритъма на всяка пътека ще бъде пределно ясно записано какво се покрива и какво не”, поясни той.

Д-р Дечев обаче изрази съмнения относно предложенията: "Не знам защо трябва да се променя закона при положение, че съществува наредба, която да укаже какво може да бъде доплащано и какво не. Тази наредба даваше възможност за нееднозначно тълкувание какво може да се доплаща, какво не може да се доплаща. Популистките приказвания на някои политици, че в България всичко е безплатно и трябва да бъде безплатно - тези популистки приказки се сблъскват с реалността, където виждаме, че не всичко е безплатно", коментира той.

По думите му правилният подход е всичко, което не се покрива от клиничната пътека, да остане предмет на допълнителното здравно осигуряване. Д-р Дечев влезе в задочен спор с министъра на здравеопазването, който предлага паралелно съществуване на здравна каса и частни фондове, които да я конкурират, но с право да формират печалба.

Концепцията на министъра според управителя на Здравната каса съдържа риска от подбор на осигурени на база на тяхното финансово положение и степента на тяхното здраве – бедните и болните да останат контингент на Касата, а богатите и здравите да отидат при частните нови осигурители.

По думите на д-р Дечев за пръв път, по инициатива на НЗОК, в алгоритъма на всяка клинична пътека пределно ясно ще бъде записано какво точно се покрива, както и пределно ясно какво не се покрива от Здравната каса.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
3
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
още малко и бялата мафия ще стане по голяма от боковата .... бре до къде е докарахме...
3
 
3
 
1
das
преди 1 година
Реално се опитва някаква минимална промяна, странно защо някой се опитва да променя стабилитета.
А фактически пак всеки който може ще плаща, а останалите и те ще се лекуват с нашите пари. Просто защото я няма държавата, която отдавна се е дръпнала от социалните си задължения и ги е прехвърлила върху работещите и плащащите. А истината е, че само с косвени данъци, пък било то и 20% ДДС и за хляба дори, трудно се събират пари за всичко. Трябва и преките данъци да вършат работа, но с плосък данък е така.

Още от Икономика и политика
ВиК холдингът ще погаси дълговете на дружествата в Добрич и Шумен