IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите одобриха окончателно правната рамка за влизане в Банковия съюз

БНБ няма да дава заеми на Министерския съвет и общините и ще определя съотношението между размера на кредита и годишния доход на кредитополучателя

17:33 | 13.12.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Депутатите одобриха окончателно на второ четене промените в Закона за БНБ, без които на практика не може да се осъществи преглед на качеството на активите на българските кредитни институции от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ).  Така на практика се създава правната основа за кандидатстването на България за Банковия съюз и за Единния надзорен механизъм.

След като тази стъпка е изпълнена, може да се счита, че т.нар. механизъм на тясно сътрудничество с ЕЦБ е на финалната права.

Финалните промени в Закона за БНБ, а чрез него и в Закона за кредитните институции, включват задълженията на централната банка да спазва насоките и изискванията на ЕЦБ, включително да налага по-високи капиталови буфери или по-строги мерки за отстраняване на системни рискове, ако от Франкфурт постъпи искане за това.

Предвидена е и  възможност БНБ да започне да събира от банките надзорни такси. 

Централната банка получи и един нов инструмент, чрез който може да влияе пряко върху кредитирането в страната.

От 1 януари 2019 г. тя ще може да определя с решение на управителния си съвет съотношението между размера на кредита и годишния доход на кредитополучателя. Това е част от  т. нар. макропруденциален надзор. Мярката ще важи за цялата банкова система и ще се прилага в ситуации на прекомерен кредитен растеж.

Казано по друг начин размерът на заема трябва да е съобразен с доходите на кредитополучателя, като се въвеждат определени съотношения между доход и погасителна вноска. Това на практика оззначава, че не всеки който има доход, може да вземе заем. Промяната никак не е безобидна, защото от следващата година банките няма да могат да намаляват самосиндикално изискването за доход и да либерализират самостоятелно режима.

С промените в Закона на БНБ централната банка вече ще определя докъде ще може да стига рискът, ако има признаци за прегряване в кредитиранет.

Централната банка ще може да затяга съотношението доходи/погасителна вноска, с което реално да остави значителна част от хората извън обсега на кредитните продукти. При ипотечните кредити режимът ще бъде още по-строг, защото те попадат и под още една регулация – размерът на заема ще се определя на база размера на обезпечението.

Тези изисквания не са тайна и за тях се знае отдавна, но любопитното е, че не бяха включени в текстовете, предложени от Министерство на финансите, а станаха част от Закона на БНБ между първо и второ четене в парламента, внесени от ГЕРБ.

С приетите днес промени се въвежда и изискване към БНБ, според което централната банка вече няма да предоставя кредити и гаранции под каквато и да е форма, включително чрез придобиване на дългови инструменти, на Министерския съвет, общините, както и на други държавни и общински институции, организации и предприятия. Това ще важи и за подобни институции и предприятия на Европейския съюз и на държавите-членки.

Също така БНБ няма да може да купува дългови инструменти, емитирани от държавата или от общините (нито на първичен, нито на вторичен пазар). След изричното настояване на ЕЦБ, в законопроекта бяха допълнени текстовете, които да засилят автономността на БНБ. 

Препоръката на ЕЦБ за възможността членовете на управителния съвет на БНБ да могат да обжалват предсрочното си освобождаване пред компетентен съд обаче не е изпълнена. В момента такова право има само управителят, а според промените не се предвижда останалите членове на централната банка да имат такива правомощия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 1
пасъм
преди 5 години
Само за частни лица ли е това ? А заемите за фирмите, които теглят милиони срещу нищо, ще ги регулират ли нещо ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 19
majnata
преди 5 години
Когато човек е глупав , каквито и ограничения да му сложиш , все тая ... а тоя съюз е за нас като чифтето пищови на голия тумбак ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 2
SS-23
преди 5 години
Това на практика оззначава, че не всеки който има доход, може да вземе заем. -Ами няма да взима! Това е добра, косвена защита и на хората. Така трябва да бъде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 3
SS-23
преди 5 години
От 1 януари 2019 г. тя ще може да определя с решение на управителния си съвет съотношението между размера на кредита и годишния доход на кредитополучателя. Това е част от т. нар. макропруденциален надзор. Мярката ще важи за цялата банкова система и ще се прилага в ситуации на прекомерен кредитен растеж.-Изключително добра и положителна мярка, но за съжаление - закъсняла с 1 десетилетие, с което бяха убити десетки човешки съдби! Все пак - адмирации за тази мярка, така трябва да бъде! Не трябва да се позволява банките умишлено да подвеждат хората, одобрявайки ги за заем, който те дефакто не могат да изплатят!Добре, че е ЕС, да вкара малко от малко в релси тия самозабравили се разбойници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още