IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху сделката за F-16

Дебатите в пленарната зала бяха за цената на изтребителите и разходите за покупката им

12:27 | 26.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Със 128 гласа Народното събрание гласува повторно закона за ратификация на четирите договора за закупуване, оборудване, поддръжка и услуги на изтребителите F-16 Block 70, върху който президентът Румен Радев наложи вето. "За" ратификацията бяха 91 депутати от ГЕРБ, 11 от "Обединени патриоти", 24 от ДПС, двама независими.

"Против" договорите гласуваха общо 73-ма народни представители, от които 61 от БСП, шестима от "Воля", шестима от "Обединени патриоти". Въздържаха се трима народни представители – от ОП, предаде БТА.

При разискването по наложеното от президента Румен Радев вето върху договорите за покупка на изтребителите F-16 Румен Гечев от БСП предложи покупката на самолетите да се обсъди отново заради цената на изтребителите. Депутатът от левицата я определи като изключително висока, както и че сделката крие скрити разходи.

“Предварителното изплащане на самолетите е изключително сериозен разход за страна като България, посочи той, цитиран от БНР. "Прогнозна цена означава, че тя не е последна. И в клаузите на договора много ясно доставчикът е посочил, че той може без предупреждение да промени с 10% цените, считайте автоматично с колко към момента, 230 млн., без да се замисли. Няма доставчик, който няма да използва тази възможност. Второ, в договора пише, че само с уведомяване, без съгласието на българската страна може да се промени цената с над 10%”, посочи Гечев.

Той пресметна, че с 34 млн. лева е по-скъп самолетът, който България ще закупи, при това неокомплектован, в сравнение с пълния комплект за същия самолет, доставен за Словакия.

“За всички осем самолета, нашата сделка е с над 500 млн. лева по-скъпа, отколкото за Словакия. Сделката за същия самолет е по-скъпа и в сравнение с аналогична сделка за Бахрейн”, посочи професорът и заяви, че е икономически неизгодно да се плати накуп. Той смята, че ако възникнат разногласия не можем да се оплачем никъде. “Не е отбелязан само арменският поп. На него можем да се ожалим, ако не сме доволни от сделката”, епоционално коментира проф. Гечев.

Христо Гаджев от ГЕРБ опроверга думите на Гечев. Според него опозицията прави неверни внушения.

Йордан Цонев от ДПС смята, че тезата на БСП e фалшива и българското законодателство позволява покупката на самолетите. “Ако цялото ви условие е построено върху фалшиви твърдения и от там фалшиви изводи, това е друг въпрос. Но тук никой не е лъгал. Тезата беше друга. Българското законодателство позволява покупка на такава мащабна техника без търг и конкурс в директни преговори с продавача", категоричен е той.

Investor.bg припомня, че четирите договора за покупката на новите изтребители и необходимите за тях боеприпаси бяха ратифицирани от парламента на първо и второ четене на 19 юли след близо петчасови дебати. Покупката на новите самолети раздели Обединените патриоти и така ВМРО заедно с ГЕРБ и ДПС подкрепи сделката, докати НФСБ и "Атака" плюс "Воля" се обявиха против държавата да прави този разход сега.

Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за ратифицирането на договорите. В мотивите си държавният глава посочва изключително острата липса на консенсус по темата и острите спорове в Народното събрание. Президентът уточни и рязкото покачване на бюджетния дефицит в резултат на сделката, както и това, че законът е приет "по бързата писта".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още