Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Десислава Танева: Общият добив на пшеница ще бъде около 5,4 мнл. тона

В България близо 70% от всички зърнени култури се изнасят, твърди земеделският министър

Десислава Танева:  Общият добив на пшеница ще бъде около 5,4 мнл. тона

Снимка: Министерство на земеделието

Страната ни очаква поредна добра година в зърнопроизводството, като по прогнозни данни общият добив на пшеница ще бъде около 5,4 мнл. тона. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, цитирана в прессъобщение от ведомството. Танева даде старт на жътвената кампания в община Сливен. Тя допълни, че според обследванията на Областните дирекции „Земеделие“, посевите са в добро състояние, а на реколтиране в цялата страна подлежат 11,34 млн. дка.

Според нея в България има земеделски производители с висока административна и мениджърска грамотност, които са конкурентноспособни на водещите земеделски страни в Европа. По отношение на изкупната цена на пшеницата, тя заяви, че зависи изцяло от изцяло зависи от международните изкупни цени. 

Още по темата

Десислава Танева уточни, че в България близо 70% от всички зърнени култури се изнасят, така че това е факторът, който определя цената. Зърнопроизводителите имат добро браншово сдружаване, което е различно от сдружение на производителите, с цел маркетиране на продукцията и реализация.

Министърът на земеделието посочи още, че предстои важен период за сектора, защото очакванията са до края на тази година да се приеме многогодишната финансова рамка и да се финализират регламентите, които ще определят законодателството за следващия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП). „Независимо от предложените намаления, в България директните плащания почти запазват нивата си“, каза още Танева.

 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Френско-германският консорциум „Соф Кънект“ взема летище София