IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До месец държавата може да отнеме концесията на „Горубсо-Мадан“

Ако в този срок осигуровките и заплатите бъдат издължени, процедурата може да се прекрати

16:43 | 14.03.12 г.
<p>
	Отнемането на концесията не е едностранен акт от страна на министъра, а става с решение на правителството, уточни зам.-министър Делян Добрев&nbsp;&nbsp; Снимка: БТА</p>

Отнемането на концесията не е едностранен акт от страна на министъра, а става с решение на правителството, уточни зам.-министър Делян Добрев   Снимка: БТА

Министерството на икономиката е връчило 30-дневно предизвестие на концесионера на „Горубсо-Мадан“ за прекратяване на договора. Писмото е връчено днес на изпълнителния директор на дружеството Съби Кичуков, съобщи в парламента заместник-министърът на икономиката Делян Добрев, цитиран от БТА.

Ако в този срок осигуровките и заплатите бъдат издължени, държавата може да прекрати процедурата, поясни Добрев. И добави, че ако след изпълнение на всички условия концесионерът запази правата си над мината, дружеството ще бъде следено внимателно както от министерството, така и от Главна инспекция по труда, за да се предотврати повторна криза.

Заместник-министърът е оптимист, че желаещи да поемат концесията със сигурност ще се намерят. По-добрият вариант според Добрев е, сегашният концесионер да изплати заплатите или междувременно да се споразумее с друг, който да поеме неговите задължения.

„Ако се стигне до прекратяване на концесията, този акт може да бъде обжалван, а дори и да влезе в сила, трябва да стартира търг за нова концесия. Това също отнема време и има опасност за хората да останат без работа“, коментира зам. министър Добрев.

Случаят е един от малкото, когато самите работещи настояват за отнемане на концесията, но са наясно, че процедурите могат да се проточат. Задълженията на фирмата към работещите остават. Те няма да загубят заплатите си и социалните осигуровки, увери заместник-министърът. Делян Добрев припомни, че процедурата "отнемане на концесията"  е стартирала заради системно неизпълнение на основното задължение по договора, свързано с осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд, плащане на здравни и социални осигуровки и на заплати. Заради допускани множество подобни нарушения от 2010 г. досега инспекцията по труда е съставяла редица констативни протоколи с препоръки за тяхното отстраняване.

Добрев уточни също, че е имало и неплащане на концесионни такси. На 1 март т.г., малко преди да започнат протестите, министерството на икономисата в писмо до концесионера е поставило 14-дневен срок за  издължаване на концесионното възнаграждение за втората половина на 2011 г. Няколко дни по-късно концесионерът е изплатил дълговете си на стойност 93 хил. лв.

Междувременно изпълнителният директор на „Горубсо-Мадан“ заяви пред БТА, че дружеството ще направи възражение на внесеното от икономическото министерство предизвестие за отнемане на концесията.

"Искаме да продължим да работим, да си защитим правото да ползваме концесията съгласно сключените договори", каза Кичуков. Според него през този едномесечен срок ще се работи, за да се изпълни ангажимента да бъдат изплатени задълженията в размер на 1,1 млн. лв. В момента дружеството търси банков заем, с който да плати просрочените задължения към работниците.

Концесията за „Горубсо-Мадан е за 35 години и е сключена през 1999 г., а до 2004-2005 г. концесионерът е имал задължения по приватизационния договор, които е изпълнил. Причината концесията все още да се контролира от Агенцията за приватизация са екологични изисквания, обясни заместник-министър Делян Добрев. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още