IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добавките към пенсиите може да са до края на 2020 г.

Надяваме се до края на годината да задържим безработицата до 8%, каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева

10:41 | 09.09.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка:&nbsp;Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Има предложение добавките от по 50 лева към пенсиите да са до края на 2020 г. Това заяви по БНТ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Парите за добавката са осигурени за три месеца до октомври. Обсъжда се тя да продължи до края на годината, коментира Сачева. На коалиционен съвет ще се търси решение как да продължи подкрепата за пенсионерите. Става въпрос за 106 млн. лева на месец, посочи министърът. Възможно е и да се обсъди преизчисление на някои от пенсиите, които изостават в размера си, включително и минималната.

Министерството на труда и социалната политика ще предложи увеличаване на минималната заплата на 650 лева, каза още Сачева. Догодина страната ще е в етап на възстановяване, а и минималната работна заплата в България е най-ниската в Европейския съюз. От ключово значение е да направим крачка за развитие на доходите, каза социалният министър, без да дава повече детайли по темата.

Относно мярката 60/40 министърът коментира, че тя е успешна, защото безработицата днес щеше да е 14% без мярката, а тя е 7,9% в момента. Тя изрази умерен оптимизъм за ситуацията с безработицата. Предстои в Национален съвет за тристранно сътрудничество да се разгледа анализът на мярката 60/40 с всички детайли, допълни тя. 

Надяваме се до края на годината да задържим безработицата до 8% максимум. За успех бихме считали, ако успеем да направим така, че безработицата да не надвиши 300 хил. души до края на годината. Към днешна дата е 244 хил. души, каза още социалният министър.

Смятам, че съумяваме да направим така, че безработицата да не бъде в такива нива, каквито наблюдаваме в други държави, коментира министърът.

Много ясно се вижда, че в първия дизайн на мярката 60/40 структурата на кандидатстващите работодатели е по-скоро малки фирми, сега вече наблюдаваме като кандидати средни и големи фирми. В момента дискутираме как да продължим мярката. Поели сме ангажимент за сектор "Пътнически транспорт", който да ползва правилата за туристическия сектор. По втория дизайн на мярката към момента вече са изплатени над 60 млн. лева, коментира тя. При новия дизайн са постъпили заявления за запазване на 126 хил. работни места, като в тях преобладават средни и големи фирми.

По последни данни около 30% от регистрираните безработни са от сектор "Ресторантьорство, хотелиерство и туризъм". По експертни оценки може би едва 20% от обичайните хора, които имат сезонна работа през лятото, са имали възможност да работят тази година в летния туризъм. Според Сачева е възможно това да се случи и в зимния сезон.

"Очакваме да видим първите признаци на по-висока безработица в сезонната работа още през октомври-ноември. Това е една от причините да приемем предложението, което получихме от страна на синдикатите за увеличаване на размера на обезщетенията за безработица и за увеличаване на периода, в който ще се изплащат. Законопроектът предстои да бъде гласуван в парламента на първо четене до края на тази седмица. Мярката е до края на тази година", обясни социалният министър, като отбеляза, че се предвижда обезщетението да се покачи от 9 на 12 лева на ден за седем, а не за четири месеца, като мярката е временна.

Има достатъчно средства, които са гарантирани във фонд "Безработица", добави Сачева.

Като допълнителен ефект от мярката 60/40 Сачева посочи намаляването на хората, които работят без договор. Това се наблюдава основно в секторите "Ресторантьорство, хотелиерство и туризъм" и "Търговия".

По повод наближаващия първи учебен ден Сачева се надява да няма масово затваряне на училищата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още