Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Започва подаването на документи за компенсации по новия модел на мярката 60/40

Очаква се с новия вариант на схемата около 300 хил. души да запазят доходите си

Започва подаването на документи за компенсации по новия модел на мярката 60/40

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От днес започва подаването на документи за държавна помощ за работодатели за запазване на заетостта на служителите им по новия дизайн на мярката 60/40, съобщават от Министерството на труда и социалната политика.

Мярката за подпомагане на заетостта беше удължена до 30 септември 2020 г. Компенсации ще се получават за до три месеца - юли, август и септември, в размер на 60% от осигурителния доход за май 2020г. и 60% от дължимите от работодателя осигурителни вноски.

Фирмите трябва да докажат спад на приходите с 20% спрямо същия период през 2019 г. и да са декларирали дължимите данъци за 2020 г. 

Още по темата

Очаква се с новия вариант на мярката около 300 хиляди души да запазят доходите си.

В предходните три месеца над 160 хиляди работници останаха на работните си места, посочват от пресцентъра на социалното ведомство.

Изплатените средства по 60/40 до момента са над 153 млн. лв. на 20 225 фирми.

За новия вариант на мярката работодателите могат да подават заявления в съответните бюра по труда чрез лицензиран пощенски оператор и електронно чрез Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ). Ако работодателят има повече обекти в различни населени места, може да подаде общо заявление в бюро по труда, на чиято територия се намира поне един от тях.

Образци на документите и повече информация за условията и процедурата по кандидатстване може да се намерят на сайта на Агенцията по заетостта в рубрика „Финансови стимули за запазване на заетостта”.

Препоръчително е работодатели, които осъществяват дейност на обекти на територията на Столична община и извън нея, да подават документи за кандидатстване в Дирекция „Бюро по труда”, която обслужва територията на обекта/обектите извън София.

 

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Държавата спря помощта от 35 евро за всяка заета седалка в чартър