IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

22 хил. работни места ще бъдат запазени в транспорта и туризма чрез компенсации

Размерът на помощта е 290 лв. за всеки работник, служител или самоосигуряващо се лице

17:27 | 03.07.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Около 22 хиляди работни места ще бъдат запазени с новите компенсации за бизнеса от сферата на транспорта и туризма. За безвъзмездна финансова помощ могат да кандидатстват директно засегнатите от извънредното положение предприятия и самоосигуряващи се лица от двата сектора.

Средствата се отпускат по „Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19“ на ОП „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г., съобщават от Агенцията по заетостта.

Условията и реда за подкрепа на работодателите се определят с решение на Министерския съвет от 26 юни.

Предвижда се да се предостави възможност за запазване на трудовата ангажираност на най-малко 22 000 наети и самостоятелно заети лица. Така проектът цели да продължи ограничаването на негативните социално-икономически последици от пандемията. 

За изплащане на помощта за запазване заетостта на застрашените от освобождаване от работа лица или запазване на собствената си стопанска дейност, от днес могат да кандидатстват работодатели и самоосигуряващи се лица, които осъществяват дейност в допустимите сектори и които са декларирали намаляване на приходите от продажби с не по-малко от 20 на сто през месеца, предхождащ месеца на подаване на заявлението по проекта. 

Компенсациите на бизнеса се изплащат за всеки работник, служител или самоосигуряващо се лице, на което ще бъде запазена заетостта за допълнителен период, равен на половината от периода, за който се изплащат компенсации. Размерът на помощта е 290 лв., като сумата включва 189 лв. за работника/служителя, както и дължимите данъчни и осигурителни вноски за сметка на осигурителя и осигуреното лице. Компенсациите се изплащат за цял календарен месец, считано от 01.07.2020 г.,  за не повече от шест месеца.

Бюджетът на проекта е 40 млн. лв. и предвижда подпомагане на  работодатели от сферата на транспорта и туризма, които попадат в конкретно посочените допустими сектори. Разходите по изпълнението на проекта се финансират по линия на Европейския социален фонд и националния бюджет на България.

Подробно описание на процедурата за кандидатстване, съдържаща условията, изискванията, реда и начина за кандидатстване, както и образците на документи, информация за работодателите и самоосигуряващите се лица, може да бъде намерена на официалната електронна страница на Агенцията по заетостта в раздела за Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020.

Кандидатите за изплащане на компенсации по проекта могат да подават документите си по електронен път чрез Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ) или чрез лицензиран пощенски оператор и при невъзможност за ползване на първите два варианта – на място в съответната дирекция „Бюро по труда”.

Агенцията по заетостта обръща внимание, че заявлението и документите за изплащане на компенсации се подават към Дирекция „Бюро по труда”, обслужваща територията по мястото на работа на работниците и служителите, независимо от начина на подаването им.

Всички териториални поделения на Агенцията по заетостта в страната са на разположение за въпроси и допълнителна информация на кандидати, запознали се с публикуваните документи за процедурата за кандидатстване и изплащане на компенсации за запазване заетост на работници/служители в сферата на транспорта и туризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още