IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СПА центрове и частни ясли ще имат достъп до мярката 60/40

Работодателите в туризма ще получават по 610 лв. за наемане на всеки безработен, за сектор „Туризъм” кхемата става 80/20

12:26 | 01.07.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Специалисти по дентална медицина, балнеологични и СПА центрове, частни детски градини и центровете за професионална квалификация вече ще имат достъп до мярката 60/40. Разширеният вариант ще е в сила до 30 септември. С новия дизайн на мярката се очаква да се обхванат около 300 хиляди работни места, като изразходваните средства ще са до около 1 млрд. лева. Това заяви на брифинг министърът на труда и социалната политика Деница Сачева след заседанието на Министерския съвет, на което правителството одобри новия дизайн на мярката 60/40, съобщи БНТ.

Министърът на труда уточни, че до момента по мярката 60/40 са изплатени 130 млн. лв. Те запазват заетостта на 150 хиляди души. 

Разширяват се част от секторите, които влизат в обхвата на подпомагането.

За сектор „Здравеопазване“ се допълват икономическите дейности, за които няма договор с НЗОК, като дейност на лекари по дентална медицина, балнеологични центрове, спа центрове, кръвни банки и други дейности, регистрирани в този икономически код.

Частните ясли също ще имат възможност да кандидатстват по новата мярка.

Включва се и кодът, свързан с други образователни дейности - центрове за професионална квалификация и такива, които предлагат обучителни програми и т.н.

Могат да кандидатстват и структури, създадени от общините.

„Разликата с първия дизайн на мярката е, че няма да се предоставя помощ, там където се получава финансиране за възнаграждение и осигурителни вноски от държавния бюджет от стандарти, приети в изпълнение на Закона за публичните финанси. Целта е да се избегне двойно финансиране на възнаграждение в общинските предприятия. Ще се покрива за в бъдеще 60% от осигурителния доход и 60 % от осигуровките. За сектор хотелиерство и ресторантьорство ще има възможност да получават субсидия за новоназначени”, заяви Сачева.

В следващия период от 3 месеца на действие на мярката няма да има изискване работодателите да са платили данъците и осигуровките за 2020 г. Но тези данъци трябва да бъдат декларирани като дължими.

Кандидатстването ще става с електронни заявление и ще започне от края на тази седмица.

„От 14.00 ч. днес ще може да се кандидатства по мярката „Заетост за теб”. Тя е свързана с наемането на безработни лица, които са регистрирани в бюрото по труда”, каза Сачева.

С промените по мярката 60/40 схемата за сектор „Туризъм“ става 80/20, тъй като допълнително се одобрява отпускането на 290 лв. на заето лице, която помощ може да се използва съвместно, када министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя подчерта, че мярката 60/40 отчита всички специфики, свързани със сектор „Туризъм", включително и сезонния характер. По тази мярка могат да се възползват лица, които са наети от 1 юни и няма тези допълнителни ограничения, които са свързани със сезонния характер на сектора.

Отделно от това за туристическия сектор са отделени 50 млн. лева по линия на програмата за наемане на регистрирани безработни в бюрата по труда. Всеки работодател, който наеме лице, регистрирано като безработно, ще получава 610 лв. – тоест минималната работна заплата.

С новия формат мярката ще бъде много полезна за заетите в сектора, каза Ангелкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още