IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Променената мярка 60/40 ще действа до края на септември, реши НСТС

Възстановяването на заетостта се очаква да започне в края на годината, каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева

14:09 | 29.06.20 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) единодушно подкрепи проекта за решение на министерско постановление, с което се определят условията и реда за изплащане на средства за запазване на заетостта след периода на извънредното положение. Предложеният проект регламентира краткосрочна мярка за изплащане на средства на работодателите от засегнатите сектори и икономически дейности, за да могат да запазят работните места на своите служители.

Около 500 млн. лв. ще струва изпълнението на проекта.

Схемата в сегашния й вид ще действа до утре (30 юни). С промените ще продължи да действа от 1 юли до до 30 септември, а при необходимост и до по-късно. Тя вече ще е отворена и за наемане на безработни от Бюрата по труда.

„За всеки осигурен работник или служител ще се предоставят средства в размер на 60 на сто от осигурителния доход за месец май 2020 г. и 60 на сто от дължимите осигурителни вноски за сметка на работодателя. Средствата се изплащат за не повече от 3 месеца, в период от 1 юли до 30 септември 2020 г.“, обясни вицепремиерът Мариана Николова, цитирана от БГНЕС.

Синдикалните и работодателски организации също подкрепиха проекта, но дадоха и свои допълнителни бележки и предложения. КНСБ и КТ „Подкрепа“ изразиха мнение, че част от предложенията е необходимо да претърпят корекции. 

Разширява се обхватът на секторите, които могат да кандидатстват. Акцентира се най-вече на хотелиерство, ресторантьорство и сезонните работници.

Възстановяването на заетостта се очаква да започне едва в края на годината. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на представянето на новия дизайн на мярката 60/40 на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Социалните партньори се споразумяха как схемата 60/40 да продължи и след извънредното положение.

"Всички работодателски организации подкрепиха проекта за постановление. Смятаме, че той значително разширява обхвата и ще спомогне за запазване на заетостта в следващите 3 до 6 месеца. Надяваме се от септември да започне възстановяване и ръст на заетостта. Имаме уверение, че ако това не се случи, ще се помисли за удължаване и по-ясно таргитиране на засегнатите сектори. Това постановление, което очакваме да влезе в сила от 1 юли, отчита всички направени предложения от март досега от работодателските организации. Направихме някои дребни предложения за корекции, като цяло всички работодателски организации подкрепиха това споразумение. То ще спомогне за запазване на заетостта и в подкрепа на компаниите. Другите мерки за подкрепа се забавиха значително", заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

Според изготвената прогноза за актуализация на държавния бюджет се очаква БВП през текущата година да спадне с 3% в реално изражение. Очакванията са броят на заетите да се понижи с 3,7 на сто през второто тримесечие и 5,3 на сто през третото тримесечие на годишна база. Средният за годината спад на заетите се оценява на 2,1 на сто, каза Сачева.

Очакванията на Агенцията по заетостта за средногодишния брой на регистрираните безработни при сценарий на бързо възстановяване на секторите хотелиерство и ресторантьорство, прераработваща промишленост, възлиза на 253 000. В случай, че това не се случи, се очаква броят им да стане 274 хиляди, предаде БТА.

По данни на Агенцията по заетостта към 25 юни броят на регистрираните безработни в страната е 277 610 души. На същата дата през 2019 са регистрирани общо 169 891 безработни, като нарастването на годишна база се изчислява на 107 719 души. За периода 13 март - 25 юни безработните са се увеличили със 76 859 души.

В периода от 24 март до 25 юни са постъпили заявления от 128 880 безработни за изплащане на обезщетения за безработица. От 13 март до 25 юни са постъпили на работа 78 568 безработни.

Към 24 юни 2020 година са одобрени и предоставени на НОИ 8 554 заявления по схемата 60/40, като те се отнасят за 155 371 души. Изплатените средства по данни на НОИ към 23 юни са 114,7 млн. лева.

Проектът на постановлението трябва да бъде окончателно одобрен на следващото заседание на Министерски съвет и да влезе в сила от 1 юли, но изплащането на средствата в размер на около 500 млн. лева ще започне едва след положително решение на Европейската комисия за съвместимостта на помощите с вътрешния пазар.

Работодателите ще подават заявление в бюрата по труда, обслужващи територията по мястото на полагане на труд на работниците и служителите, а специална комисия ще разглежда документите в срок от 10 работни дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 3 години
Завръщане на социализма?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още