IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

300 хил. души ще бъдат подкрепени по схемата 60/40 до края на септември

При оптимистичен сценарий заетостта ще намалее само с 2%, или 65 хил. безработни , посочи лидерът на КНСБ

11:15 | 30.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка:&nbsp;Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Мярката 60/40 продължава да действа и след извънредната епидемичната обстановка. Това стана ясно след вчерашното заседание на Тристранния съвет, макар и с някои промени и разширения към дадени дейности и сектори на икономиката.

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) вчера единодушно подкрепи проекта за решение на министерско постановление, с което се определят условията и реда за изплащане на средства за запазване на заетостта след периода на извънредното положение. Предложеният проект регламентира краткосрочна мярка за изплащане на средства на работодателите от засегнатите сектори и икономически дейности, за да могат да запазят работните места на своите служители.

Около 500 млн. лв. ще струва изпълнението на проекта.

Схемата в сегашния й вид ще действа до утре (30 юни). С промените ще продължи да е в сила от 1 юли до до 30 септември, а при необходимост и до по-късно. Тя вече ще е отворена и за наемане на безработни от Бюрата по труда.

„Ако е наложително, мярката ще се продължи до края на годината. До момента показва ефективност - 134 млн. лева са изплатени на бизнеса за около 160 хил. души, това са конкретни физически лица, за които е запазена работата. За тези три месеца, до края на септември, ще бъдат подкрепени около 300 хил. души, затова се разширяват и секторите - сезонни работници, хотелиери, ресторантьорство, пътнически транспорт. Разходите ще бъдат около 400-500 хил. лева“, коментира по БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров. 

По думите му „милиардът, който се чудихме дали ще се изхарчи, до края на годината ще върши работа“, за да запазим заетостта в едни граници, в които са прилични. Заетостта ще намалее само с 2%, което значи 65 хил. безработни души спрямо миналата година. Това е оптимистичният сценарий", посочи лидерът на КНСБ.

Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара, отбеляза, че голяма част от забележките на работодателските организации са били изгладени. Става дума за

по-широк обхват, намаляване на администрацията, скъсяване на сроковете за кандидатстване и разглеждане.

„Към момента ние имаме загубени 110 хил. работни места, това са регистрираните безработни в плюс, по данни на Агенцията по заетостта към 18 юни. Далеч сме от онази 400 хил. загубени през 2008-2009 година по време на икономическата криза. През 2010 голяма част от тези хора напуснаха страната. Тази мярка е навременна", посочи Бранков.

Прогнозата на КНСБ е до края на годината безработните да надминат 330 хиляди. Той потвърди очакванията за втора вълна на безработица наесен. „Смятаме, че есента ще имаме ръст, въпросът е дали може да бъде овладян с тази мярка, или трябват и нови“, каза Димитров. И напомни, че от утре по Оперативна програма „Човешки ресурси" пътническият транспорт и туризмът ще имат достъп до помощта от 290 лева за подкрепа на работниците.

„За тези два сектора подкрепата става 80/20. От 1 юли започва да действа и мярка в размер на 160 млн. лева за туризма - целево, за назначаването на безработни", посочи още Пламен Димитров.

Бранков заяви, че бизнесът очаква и стартирането на грантовата програма за средните предприятия, която е с голям ресурс.

„Не трябва да се притесняваме, че мерките са прекалено щедри, защото съседни на нас държави са дали милиони евро за подкрепа на предприятията си. Трябва да оценим взетите мерки у нас. За нас е много важно всички тези мерки да бъдат допълнени и с План за възстановяване на българската икономика след COVID кризата - пари от ЕС ще се получават срещу конкретни планове и вече повечето държави членки са започнали подготвителната работа по тях", посочи той.

Пламен Димитров пресметна, че към 12-13 млрд. евро ще дойдат от ЕС към България в следващите 4 години за възстановяване на заетостта, икономиката като цяло, конкурентните позиции, иновационния сектор и т.н. „Три неща трябва да се направят - подкрепа за всякаква инфраструктура, на второ място модернизиране на енергетиката, реалното производство и на последно място сектори за иновационни пробиви", заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още