IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втора вълна безработица може да се очаква през септември-октомври

Прогнозите са годината да приключи с 6,5% безработни, с 2,5% повече от 2019 г.

10:56 | 16.06.20 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка:&nbsp;Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Има голяма динамика на пазара на труда, като за периода на извънредното положение 67 хил. души са намерили работа. В момента безработните у нас са 284 000 души, а в началото на кризата броят им беше около 201 хиляди. Нарастването е с около 83 000 души, каза по Нова телевизия социалният министър Деница Сачева.

Тя е на мнение, че е трудно да се прогнозира как ще се развиват събития. И ако има нова вълна на безработица, тя ще е в края на септември или началото на октомври.

„Работим с това, че ще завършим годината, прогнозно, с около 6,5% безработица. Тоест ще имаме ръст с около 2,5% в  сравнение с миналата година. Правим всичко възможно да намалим този процент, затова предлагаме мерки в най-засегнатите сектори”, обясни тя. 

Безработицата в България рязко е нараснала през май, показаха данните на Агенцията по заетостта (АЗ). Равнището на регистрираната безработица в страната през месеца е достигнало 9%. Сравнението на месечна база показва увеличение от 0,1 процентни пункта, а на годишна база ръстът е с 3,7 процентни пункта. 

Правителството насочвали мерките към сектор „Транспорт” и „Туризъм, тъй като те са най-засегнати от кризата, посочи социалният министър.

В подкрепа на заетостта министерството вече предложи от 1 юли към мярката 60/40 да се допълва с 290 лв., за да достигне нивата 80/20 за тези сектори, обясни Сачева. Според нея това ще помогне за заетостта и за това хората да останат на работа.

Тя е на мнение, че България е безопасна страна и това е заложено в рекламната кампания.

„Има и още една мярка - 50 млн. лв. ще се отпуснат за туризма, за да могат да се наемат регистрирани безработни. Хора, които са работили в сферата на туризма и са загубили работата си, да могат да бъдат наети обратно, да получават 610 лева от държавата. За работодателя остават само осигуровките", посочи Сачева.

Общо 26 хиляди са хората, които са се регистрирали в Бюрото по труда от сектор „Хотелиерство, ресторантьорство и туризъм". До този момент около 7000-8000 от тях са намерили работа.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
SSS55
преди 3 години
Внимавай какво си пожелаваш! Аз на времето си пожелах да си направя къща за гости и сега яхнах.... Метлата на баба Яга! Не се оплаквам!!! Успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Първата вълна не можах да я хвана, но за втората се надявам да ми осигури малко почивка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още