IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добивната и преработващата промишленост засилиха икономиката през януари

Индексът на цените в промишленото производство през първия месец на 2019 година расте с 2,8% на годишна база

14:36 | 08.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Общият индекс на цените на производител през януари 2019 г. нараства с 2,8% на годишна база. Увеличение има в добивната промишленост – 16,4%, и в преработващата промишленост – с 2,9%. Спад има в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 1,1%, показват предварителните данни на Националния статистически институт.

Индекси на промишленото производство (2015 = 100)

Годишни изменения

Националната статистика отчита, че по-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо 2018 година се наблюдава при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 28,8%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 20,4%, производството на превозни средства, без автомобили – с 20,2%, производството на електрически съоръжения – с 13,4%.

Намаление е отчетено при производството на тютюневи изделия – с 44,6%, при направата на основни метали – с 15%, в добиването на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 8,3%, както и при производството на мебели – с 6,4%.

Изменение на индекса на промишленото производство спрямо съответния месец на предходната година
(Календарно изгладени)

Месечни изменения

НСИ регистрира месечен ръст от 12,4% добивната промишленост. Увеличение спрямо декември се наблюдава в преработващата промишленост – 4,1%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 2,1%.

По-значителен месечен ръст в преработващата промишленост в НСИ отчитат при производството на метални изделия, без машини и оборудване и производството на превозни средства, без автомобили – по 28,5%, при изработката на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 26,6%, в производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 15%, в приготвянето на хранителни продукти – с 11,8%. Спад е регистриран при производството на тютюневи изделия – с 28,2%, при направата на лекарствени вещества и продукти – със 7,3%.

Изменение на индекса на промишленото производство спрямо предходния месец
(Сезонно изгладени)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още