Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Документи за българско гражданство вече се подават електронно

Нововъведението е с цел превенция срещу опити за злоупотреби

Документи за българско гражданство вече се подават електронно

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министерството на правосъдието въведе електронна регистрация за подаване на документи и провеждане на интервю за гражданство, съобщават от ведомството.

Кандидатите за промяна на гражданството резервират само по електронен път дата и час за подаване на молби и провеждане на интервю в дирекция „Българско гражданство“ от 2 януари т.г.

Нововъведението идва, след като през октомври миналата година специализираната прокуратура разкри схеми за продажба на българско гражданство в Държавната агенция за българите в чужбина. Бяха арестувани над 20 служители на агенцията, обвинения получиха четирима, включително председателят Петър Харалампиев, който бе освободен от длъжност. Бяха открити стотици хиляди лева в сейфа на главния секретар на ДАБЧ.

Непосредствено след това премиерът Бойко Борисов поиска закриване на Държавната агенция за българите в чужбина заради скандала, при който стана ясно, че българско гражданство се купува.

Новият ред за регистрация на молбите на придобиване, възстановяване и освобождаване от българско гражданство, регламентиран с влезлите в сила промени на Наредба № 1 от 1999 г. за прилагане на глава пета от Закона за българското гражданство, цели намаляване на административната тежест за гражданите и превенция срещу опити за злоупотреби, посочват от парвосъдното министерство. 

Още по темата

Чрез автоматизираната информационна система на Министерството на правосъдието http://publicbg.mjs.bg/BgSubmissionDoc/ всеки кандидат може да избере подходяща дата и час за подаване на своите документи, без да се налага да чака на опашка.

В деня на подаване на молбата, ако се установи, че са представени всички необходими документи, се провежда и интервюто с кандидатите. Така се преодолява старата практика за отлагане на интервюто и насрочване на нова дата, на която кандидатите отново да се явят за неговото провеждане, което необосновано удължаваше процедурата с почти година.

След провеждането на интервюто в 14-дневен срок се извършва експертен преглед за съответствието на представените документи с нормативните изисквания и при констатирани несъответствия, на молителя се предоставя двумесечен срок за отстраняването им чрез публикуване на съобщение за това в автоматизираната информационна система. При неотстраняване на несъответствията в определения срок, производството се прекратява със заповед на министъра на правосъдието.

За кандидатите отпадат и част от  административни тежести, като не се налага да представят удостоверение от МВР за разрешено постоянно или дългосрочно пребиваване в България, документ, удостоверяващ внасянето на задължителните осигурителни вноски и наличието или липсата на задължения, удостоверение за сключен граждански брак, когато бракът е сключен от български гражданин на територията на България.

За всички тези обстоятелства служителите от дирекция „Българско гражданство“  извършват служебна справка в Националната база данни на „Население“ и междурегистровия обмен (RegiX).

Неприключилите до 1 януари 2019г. производства по придобиване, възстановяване и освобождаване от българско гражданство се довършват при досегашните условия и ред.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Георги Панайотов: "Терем" са на загуба от 2018 г.