IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дружество на ПИМК Холдинг пoлyчи ĸoнцecиятa за Интермодалния терминал в Пловдив

Правителството определи и концесионер за пристанищен терминал Видин-юг

12:32 | 16.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Правителството определи „Терминали” ЕАД за концесионер на Интермодалния терминал в Южен централен район на планиране в България – Пловдив, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Компанията беше единствен кандидат в процедурата за концесия на Интермодален терминал – Пловдив.

Едноличен собственик на дружеството е ПИМК Холдинг Груп, част от който е компанията за международен транспорт и спедиция ПИМК ООД - един от най-големите превозвачи на европейския пазар.

Концесията е за срок от 27 години.

Концесионерът се задължава да извършва фиксирано годишно плащане в размер на 60 хил. лв., което ще нараства в зависимост от инфлационния индекс за съответния период. Променливата част на годишното концесионно плащане е в размер на 10% от общия размер на нетните приходи за съответната година от всички дейности, свързани с ползването на обекта на концесията.

Инвестициите, които концесионерът се задължава да извърши в обекта за срока на концесията, са в размер на 15 млн. лв., като 2,2 млн. лв. от тях трябва да бъдат вложени в интермодалния терминал през първите две години от договора.

Интермодален терминал – Пловдив е изграден със средства от оперативната програма „Транспорт“ 2007 – 2013 г. и национално съфинансиране. Обектът има голямо стратегическо и икономическо значение в регионален, национален и общоевропейски аспект, допълват от ведомството.

С друго решение на кабинета „СКМ Порт Видин“ АД беше определено за концесионер на Пристанищен терминал Видин-юг. Участникът е избран след проведена процедура за предоставяне на концесия на терминала за срок от 35 години.

В съвета на директорите на компанията, регистрирана в края на 2016 г. с 50 хил. лева капитал, влизат Кедо Консултинг, Мариян Страхилов Иванов и Емилия Методиева Кирилова. Кедо Консултинг се контролира от Красимир Огнянов Константинов, който е и бивш управител на къмпинг „Градина“, показва справка в Търговския регистър. Друго негово дружество - „Интегрис Лаб“, се включи в надпреварата за емблемата на футболния клуб ЦСКА, но не успя да спечели търга. „Интегрис Лаб“ е печелила обаче поръчка на транспортното министерство за компютърно подпомагано учение по киберсигурност като част от консорциум.

Предвидените инвестиции за срока на концесията са в размер на 3,7 млн. лв. Те са за ремонт, поддържане и рехабилитация на съществуващата инфраструктура, както и за изграждане на нови съоръжения.

Концесионерът ще извършва годишно концесионно плащане, съставено от две части – фиксирана и променлива. Фиксираната част е в размер на 8060 лева без ДДС, а променливата част на годишното концесионно плащане е в размер на 1,76% от общия размер на нетните приходи за текущата година от всички дейности, свързани с ползването на обекта на концесията, които надвишават приетата сума за базови приходи от 252 хил. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още