IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще компенсира служителите на затворени обекти с 24 лева на ден*

Съгласува се и мярка за директно компенсиране на оборотите на затворените бизнеси

10:53 | 25.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Работници и служители във фирмите, които ще трябва да затворят от вечерта на петък, 27 ноември, до 21 декември, ще получат компенсация в размер на 24 лева на ден. Това обяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на брифинг след заседанието на Министерския съвет, на което беше взето решение за частично затваряне в следващия почти месец.

Приетото от министрите Постановление за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работещите в икономически дейности, чиято дейност е временно преустановена с акт на държавен орган в периода на извънредното положение или извънредна епидемична обстановка, предвижда работниците и служителите да имат право да получат финансова подкрепа за не повече от 60 дни, в които са ползвали неплатен отпуск във връзка с наложените ограничения за осъществяване на дейността, за която са наети. За работещите на 8-часов работен ден, уговорена в основния им трудов договор, компенсацията ще е 24 лв. за всеки ден, в който са в неплатен отпуск. В случаите на непълно работно време размерът на компенсацията ще се определя пропорционално на уговореното работно време в трудовия договор.

Финансовите средства, необходими за изплащане на компенсациите, ще бъдат осигурени от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ чрез финансовия механизъм REACT-EU, като определеният бюджет е в размер на 50 млн. лв. Конкретните икономически сектори ще се определят със заповед на министъра на труда и социалната политика, съобщават от пресслужбата на правителството.

Работодателите са длъжни да запазят заетостта на работниците и служителите, за период, който е равен на този, през който са изплащани компенсации. Те трябва да информират работещите за възможностите да получават средства по правителственото постановление.

Желаещите да получат тази финансова подкрепа е необходимо да предоставят на работодателя писмена декларация по образец, в която посочват периода за ползване на неплатен отпуск и банковата си сметка, по която да се изплащат компенсациите.

Работодателят или упълномощен негов представител ще подава в дирекция “Бюро по труда” по месторабота документи за изплащане на компенсациите. Документите ще се разглеждат в срок от 10 работни дни след получаването им.

Агенцията по заетостта ще публикува на интернет страницата си информация за работодателите и броя на техните работници и служители, които са одобрени или неодобрени за изплащане на средства до 2 работни след вземането на решение за това. Компенсациите ще се изплащат до 5 работни дни след одобрението на подаденото заявление. За изплащане на компенсации с цел запазване на заетостта и доходите ще могат да кандидатстват работници и служители, които са в неплатен отпуск и са наети от работодатели, местни физически или юридически лица, както и от чуждестранни юридически лица, които осъществяват стопанска дейност в България.

В петък постановлението за тази мярка ще бъде обнародвано в Държавен вестник, каза още социалният министър.

За тази помощ ще може да се кандидатства още от понеделник, 30 ноември, обясни Деница Сачева. Средствата ще се изплащат директно на хората, като работодателите ще предоставят банкови сметки.

Ще бъдат удължени и всички други мерки за подкрепа на бизнесите – програмата 60/40, схемата 80/20, патронажната грижа за карантинирани, допълни министърът на труда и социалната политика.

За родителите, които ще ползват неплатен отпуск, за да си гледат децата, се предвижда еднократна помощ в размер на минималната работна заплата – 610 лева, като е увеличен прагът за среден доход на член от семейството на 915 лева, посочи тя.

Схемата за детегледачки също е адаптирана, така че родители да могат да назначат детегледачка, на която се плаща с европейски средства, още от следващия месец, допълни Сачева.

Финансовото обезпечаване на всички мерки ще струва 300-400 млн. лева.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов допълни на брифинга, че 156 млн. лева ресурс от оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ ще се ползват за мерки, които ще се съгласуват с бизнеса. В момента се обсъжда мярка за компенсиране на оборота на затворените обекти, допълни той.

Разширява се и дейността на държавната Българска банка за развитие (ББР) по отношение на подпомагането на бизнеса и облекчени условия за кредитиране ще има за всички бизнеси, обясни още икономическият министър.

*Статията е допълнена с решението на кабинета за компенсациите за затворени бизнеси

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още