Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Е. Караниколов: Пандемията направи неизбежна намесата на държавите в икономиката

Създаването на верига държавни бензиностанции касае хората, защото „те са свикнали да виждат държавното и искат държавното“, изтъкна министърът на икономиката

Е. Караниколов: Пандемията направи неизбежна намесата на държавите в икономиката

Министърът на икономиката Емил Караниколов. Снимка: БГНЕС

Конкуренцията в данъчните складове ще доведе до по-добро качество и цени на горивата, заяви в ефира на БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов.

Той припомни, че заключението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) преди година беше, че няма достатъчно данъчни складове като обем и брой, което пречи на конкуренцията. 

Още по темата

„Държавните бензиностанции ще бъдат търговско дружество, което ще изгради своя модел, ще определи своите точки и ще работи така, че да е ясен е пример за това как се формират цените, каква е конкуренцията“, изтъкна Караниколов.

По неговите думи създаването на верига държавни бензиностанции касае хората, защото „те са свикнали да виждат държавното и искат държавното“.

„Тук важното са данъчните складове. През тези данъчни складове могат да влязат нови играчи. Колкото повече играчи влязат, колкото повече от различни места носят гориво, толкова по-добри цени ще има, толкова ще имаме и по-добро качество на горивото“, подчерта Караниколов.

На тези бензиностанции гражданите ще получат качество, допълни Караниколов.

Вероятно в цял свят заради пандемията ще се появяват такива идеи, в които държавата ще влиза за определен период да подпомага. Ще влиза в дружества. Неизбежна е намесата на държавите в икономиката.

„ Ако досега едри бизнесмени, свързани с петролния бизнес в България, не са били лоялни и не са спазвали необходимите добри практики, всеки трябва да се притеснява“, изтъкна Караниколов.

Държавата ще бъде предвидим партньор и лоялен конкурент, но ще бъдем и това, което е необходимо на хората, обясни още министърът.

„ Не е вярно, че държавата не може да управлява добре държавните предприятия. Вижте как се движат държавните предприятия в последните години, включително и сега в пандемия“, посочи още Караниколов.

Investor припомня, че на 15 май Министерството на финансите предложи създаването на държавно предприятие „Държавна петролна компания“ към министъра на икономиката, което да изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти.

Малко след това Караниколов изтъкна в ефира на Нова тв, че целта на държавна петролна компания на пазара за горива е де бъде коректен партньор и играч в сектора, балансьор.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Е-здравеопазването - подобрява достъпа до здравни услуги, но не е панацея